Dijeta sirove hrane je rastuća senzacija širom svijeta. Sirova hrana ima raznovrsne zdravstvene i fitness pogodnosti. Ova dijeta se sastoji od konzumiranja samo odmrznutih, biljnih i neprerađenih namirnica. Ova dijeta zahtijeva napor i motivaciju, ali daje odlične rezultate.
Šta je to sirova dijeta i zašto biste je trebali probati?
Prednosti ishrane sirovom hranomKonzumacija sirovih namirnica može dovesti do trovanja hranom. Kada se hrana kuha, štetne bakterije su izložene visokim temperaturama i ubijene, dok vas nekuhana hrana ostavlja u opasnosti. Iz tog razloga, prije pripreme sirove hrane, obavezno temeljito operite hranu i uskladištite je u odgovarajućem okruženju i temperaturi.
Povećajte konzumaciju voća
Ishrana sirovom hranom sastoji se od bogatih vitamina koji se nalaze u svježem voću. Plodovi voća nemaju puno kalorija, a ostavljaju vas energiziranim i sitim. Voće pomaže u sporoj i zdravoj probavi. Na ovaj način kontrolišete apetit.
Povećajte konzumaciju povrća
Povrće sadrži minerale i male količine proteina.. Zelenilo kao što je kelj i špinat imaju visok sadržaj proteina, koji su neophodni za oporavak i rast mišića. Povrće možete konzumirati u sokovima, salatama ili kao priloge uz glavno jelo.
Ravnoteža u ishrani
Ne samo da se prehrana sirovom hranom sastoji od dovoljno ugljikohidrata, proteina i masti za zdravu i uravnoteženu ishranu, već ima i prave vrste hrane za svaku od ovih kategorija. Prekomjerno konzumiranje žitarica, životinjskih proizvoda i prerađene hrane može dovesti do nepravilne ishrane i viška ili nedostatka esencijalnih hranjivih tvari.
Konzumiranje jednostavnih ugljikohidrata
Sirova hrana se sastoji od svježih, biljnih namirnica, koje tijelo lako probavlja. Hrana, bilo da je riječ o mastima, šećerima ili proteinima, mora se pretvoriti u upotrebljivu energiju, a jednostavni ugljikohidrati u voću i povrću mogu se obrađivati s malim naporom.
Hrana bez glutena
Gluten, koji se nalazi u zrnu, nije lako probavljiv u organizmu i nije hranljiv. Pošto žitarice zahtijevaju kuhanje da bi se probavile, one su potpuno eliminisane u prehrani sirovom hranom.
Niska masnoća
Tijelu zapravo nije potrebna dijeta s 20% masti, i može funckionisati sa samo 10% unosa masti. Sirova dijeta je izuzetno niska u masnoći i sastoji se uglavnom od ugljikohidrata i proteina. Ovo je korisno ako pokušavate da izgubite težinu. Masti koje se konzumiraju na dijeti sirove hrane su nezasićene masti, koje potiču od oraha, sjemenki i avokada.
Zdravo srce
Bez bilo kakvih proizvoda životinjskog porijekla ili dodatne soli, prehrana od sirove hrane ima veoma nizak holesterol i nizak natrijum, što smanjuje rizik od srčanih oboljenja. To omogućava vašem srcu da učinkovitije pumpa i povećava efikasnost protoka krvi.
Nema gladovanja
Vjerovatno je najbolji dio ishrane sirovom hranom to što nema ograničenja kalorija. Sve dok jedete sirovu hranu na biljnoj bazi, možete jesti koliko god želite. Ovo se razlikuje od praktično svih drugih dijeta.