Tehnike opuštanja koje morate probati

Smanjite stres i anksioznost

Kako biste efektivno smanjili stress možete isprobati metode dubokog disanja, meditacije ili joge. Ubacivanje ovih aktivnosti u vaš život može smanjiti stres, povećati energiju i raspoloženje i popraviti vaše mentalno i fizičko zdravlje.

Duboko disanje

Ova metoda je jednostavna, ali moćna tehnika opuštanja. Jednostavna je za naučiti i može se praktikovati bilo gdje. U kombinaciji s muzikom i aromaterapijom, dobijate moćnu tehniku smirivanja. Sve što vam je potrebno je mjesto na kojem možete da se rastegnete. Ključ dubokog disanja je udisanje od abdomena, tako da udahnete što je više moguće svježeg zraka u vaša pluća. Kada udišete duboko od abdomena, umjesto kratkih uzdisaja, udišete više kisika. Što više kisika udahnete, to ćete smanjiti nivoe anksioznosti i bolje se osjećati.

Meditacija

Umjesto razmišljanja o budućnosti ili o prošlosti, meditacija vam mijenja fokus na ono što se dešava trenutno, u sadašnjosti, i cilj joj je da budete svjesni trenutnih dešavanja. Meditacija je poznata po smanjivanju stresa, anksioznosti, depresije i ostalih negativnih emocija. Meditiranje vas potiče da pratite vaše misli i može se praktikovati i dok hodate, vježbate ili jedete.

Vizualizacija

Vizualizacija je slična meditaciji jer uključuje zamišljanje scene u kojoj se osjećate smireno, slobodno i opušteno. Odaberite bilo koji scenarij koji vama odgovara. To može biti tropska plaža, najdraža uspomena iz prošlosti ili mjesto u prirodi. Vizualizaciju možete praktikovati sami, ili s terapeutom. Možete je praktikovati u tišini, ili uz opuštajuću muziku.

Podijeli članak