Zašto biste trebali ubaciti tamnu čokoladu u vašu ishranu?

Naučno dokazane prednosti tamne čokolade

Tamna čokolada je bogata nutrijentima koji mogu pozitivno utjecati na vaše zdravlje. Napravljena je od sjemenki kakaa, i ona je jedan od najboljih izvora antioksidanata na svijetu. Istraživanja pokazuju da tamna čokolada može poboljšati vaše zdravlje i smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Veoma je hranjiva

Kvalitetna tamna čokolada, sa velikom količinom kakaa, je idealna opcija jer ona sadrži hranjiva vlakna i minerale. Masne kiseline u čokoladi su odlične. Iako tamna čokolada sadrži kafein, male su šanse da će vas držati budnim tokom noći.

Moćan izvor antioksidanata

Sirova i svježa zrna kakaa su među namirnicama s najvećom razinom antioksidanata. Tamna čokolada je puna organskih svojstava koja su biološki aktivna i djeluju kao antioksidanti. Prema istraživanjima, kakao sadrži više antioksidanata od velikog broja voća, kao što su borovnice i ostalo bobičasto voće.

Može popraviti krvotok i smanjiti krvni pritisak

Flavoni u tamnoj čokoladi mogu stimulisati sluznicu arterija da bi proizveli azotni oksid. Tamna čokolada šalje signale arterijama da se opuste, te na taj način smanjuje otpornost na protok krvi i krvni pritisak. Mnoga kontrolisana istraživanja pokazuju kako kakao i tamna čokolada mogu poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak, iako su efekti obično blagi.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Tamna čokolada dugoročno uzrokuje manje holesterola u arterijama, što dovodi do manjeg rizika od srčanih oboljenja. Nekoliko studija pokazuje prilično drastično poboljšanje u smanjenju rizika od srčanih oboljenja ako konzumirate tamnu čokoladu više od 5 puta sedmično.

Može zaštiti vašu kožu od sunca

Bioaktivna jedinjenja u tamnoj čokoladi mogu biti odlična i za vašu kožu. Flavonoli mogu zaštiti vašu kožu od oštećenja od sunca, poboljšati protok krvi do kože i povećati gustoću kože i hidrataciju.

Podijeli članak