Zdrave namirnice koje su bogate vitaminom D

Unos vitamina

Naše tijelo proizvodi vitamin D kada je izloženo suncu. Međutim, do 50% svjetske populacije možda ne može dobiti dovoljne količine sunca, i to će rezultirati nedostatkom vitamina D. Razlog tome može biti zato što ljudi provode previše vremena u zatvorenom prostoru, nose kreme za sunčanje ili jedu hranu koja je slab izvor ovog vitamina. Evo nekoliko zdravih namirnica koje su bogate vitaminom D.

Losos

Popularna masna riba losos, je odličan izvor vitamina D. Za sadržaj vitamina D, bitnu ulogu ima to da li je losos divlji ili je uzgajan. Ovo možda ne djeluje toliko bitno, ali može napraviti veliku razliku. Divlji losos je bogatiji vitaminom D od uzgojenog, međutim, i uzgojeni losos ima svoja hranjiva svojstva i ne treba ga izbjegavati.

Haringa

Haringa je riba koja se jede širom svijeta. Može se jesti sirova, konzervirana, dimljena ili ukiseljena. Ova mala riba je također jedan od najboljih izvora vitamina D. Ukiseljena haringa sadrži previše natrija, kojeg većina ljudi ionako unosi previše, tako da trebate biti umjereni s konzumacijom. Ostale masne ribe, kao što su sardine i skuša, su također odličan izvor vitamina D.

Škampi

Škampi su popularna vrsta školjki. Za razliku od većine drugih izvora vitamina D, škampi imaju veoma nizak nivo masnoće. Oni također sadrže korisne omega 3 masne kiseline. Iako imaju visok nivo holestelora, ne trebate imati razlog za zabrinutost. Nema čvrstih dokaza da unos holesterola u prehrani povećava rizik od bolesti srca.

Gljive

Gljive su jedini biljni izvor vitamina D. Gljive, kao i ljudi, mogu sintetizirati ovaj vitamin kada su izložene UV svjetlu. Komercijalno uzgojene gljive se često uzgajaju u mraku i sadrže vrlo malo vitamina D, zato uvijek budite pažljivi u kupovini.

Ostali izvori vitamina D

Prirodni izvori vitamina D su ograničeni, posebno ako ste vegetarijanac ili ne volite ribu. Srećom, neki prehrambeni proizvodi, koji prirodno ne sadrže vitamin D, su obogaćeni hranjivim tvarima. Kravlje i sojino mlijeko su dobri izvori vitamina D. Sok od narandže je odličan izbor ako ste netolerantni na laktozu ili imate alergiju na mlijeko. Žitarice i zobena kaša, iako nisu toliko bogate ovim vitaminom, ipak mogu biti odličan način da povećate unos.

Podijeli članak