Kako se zaštititi od prehlade i gripe?

Prevencija i liječenje

Ponekad je nemoguće da potpuno izbjegnete gripu, međutim, postoje preventivni koraci koji vam mogu dati najbolju šansu da se zaštitite. Osim pravilne ishrane, pokušajte s ovim metodama kako biste ublažili ili se potpuno zaštitili od gripe.

Vakcinišite se

Najbolji način da izbjegnete gripu je da primite vakcinu na početku godine. Vakcina se preporučuje svakome starijem od 6 mjeseci. Postoje mnogi virusi gripe, tako da efektivnost vakcine varira u zavisnosti od vremenskog perioda. Koliko će vakcina biti korisna zavisi od zdravlja i godina osobe koja je prima. Vakcina protiv gripe smanjuje rizik od bolesti i infekcija za 40% do 60%. Ako se osoba, koja se vakcinisala, ipak zarazi, vakcina će ublažiti simptome i smanjiti rizik od hospitalizacije.

Očistite vašu okolinu

Gripu možete izbjeći ako ste vi i vaša okolina čisti. Perite ruke sa sapunom i vodom, te nakon toga stavite sredstvo za dezinfekciju. Nemojte pretjerano dodirivati oči, nos ili usne kako biste minimizirali širenje bakterija.

Hidratizirajte tijelo i pluća

Vašem respiratornom sistemu su potrebne tekućine kako bi vam pomogao u borbi protiv gripe. Hidratizacija je ključna kako biste spriječili i tretirali simptome prehlade i gripe. Povećajte unos tekućina kako biste, ako se razbolite, lakše očistili sluz iz pluća. Jedite supu, pijte sok i vodu ili pijte čaj. Ako imate probleme sa sinusima, istuširajte se vrućom vodom kako biste lakše disali.

Ostanite kod kuće

Ako ste prehlađeni nemojte izlaziti nigdje, pogotovo ako je temperatura vani niska. Ostanite kući i odmorite se. Osim što vam odlazak na posao neće pomoći s ublažavanjem simptoma gripe, velike su šanse i da ćete gripu prenijeti na druge ljude obzirom na to da je ona izrazito zarazna. Izolirajte se, odmorite i sačuvajte ljude iz vaše okoline.

Podijeli članak