Domaća pita s jabukama

Pitu s jabukama i orasima začinite žličicom cimeta i uživajte u sočnom okusu klasičnog nadjeva.

Sastojci

Za tijesto:
200 g Glatkog brašna Podravka
200 g Oštrog brašna Podravka
1 žličica Praška za pecivo Dolcela
1 Vanilin šećer Dolcela
100 g šećera u prahu
1 jaje
180 g maslaca
Za nadjev:
1 kg jabuka
40 g maslaca
100 g šećera
1 Limun šećer Dolcela
1 žličica Vegeta Maestro cimeta mljevenog
100 g mljevenih oraha

Priprema

1.
U posudu stavite glatko i oštro brašno, dodajte prašak za pecivo, vanilin šećer, šećer u prahu, jaje i maslac narezan na listiće. Zamijesite glatko tijesto te po potrebi dodajte žličicu kiselog vrhnja.
2.
Tijesto razvaljajte i prenesite na kalup za pitu (Ø 24cm). Utisnite tako da pokrijete dno i rubove posude. Višak tijesta uklonite i ostavite za poslije.
3.
Za nadjev, na maslacu popirjajte jabuke narezane na ploške (ili naribane). Dodajte šećer, cimet i limun šećer. Nadjev malo ohladite.
4.
Na tijesto za pite stavite mljevene orahe, zatim preko njih nadjev od jabuka. Preko jabuka naribajte ohlađeni manji dio tijesta i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 minuta.
Posluživanje
Pečeni kolač ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Savjet

Umjesto mljevenog cimeta možete koristiti 1 Cimet šećer Dolcela.

Podijeli članak