Muhammad Ali i deset preporuka za život

Put do šampionskog uspjeha u svemu

Muhammad Ali nije bio samo jedan od najvećih sportista koje je svijet ikada vidio, bio je istinski pokazatelj značaja predanog rada na putu do ciljeva, ali i maestralan filozof i borac za pravdu.

Toliko inspirativna ličnost plijenila je pažnju svojim stavom, snagom i ophođenjem, da njegovih deset ključnih preporuka za život predstavljaju pravi šablon uspjeha kako pri pokušajima dostizanja sportskih, tako i svih ostalih životnih ciljeva. U nastavku teksta ćemo ih navesti redom, uključujući izjave kojima je ovaj velikan opisao svaku od tih stvari.

Raditi više od vaših protivnika

Dugogodišnji trener Muhammada Alija Angelo Dundee, rekao je da ga nikada nije morao slati u teretanu, već bi on sam bio prvi koji bi dolazio i posljednji koji bi odlazio. Trenirao je šest dana u sedmici, a odmarao bi samo jedan u kom bi odmarao svoje tijelo i opuštao svoj um.

"Mrzio sam svaku minut treninga, ali sam rekao, 'Ali ne odustaj. Pati sada i živi ostatak života kao šampion'", svojevremeno je rekao Muhammad Ali.

Učiti na svojim greškama

"Čovjek koji svijet gleda na isto sa 50, kao i kad je imao 20, protraćio je 30 godina svog života".

"Samo čovjek koji zna kako je biti poražen, može dosegnuti dno svoje duše i vratiti se sa dodatnom snagom koja je potrebna da bi pobijedio kada je meč izjednačen".

Biti samouvjeren

"Ja sam najveći. Rekao sam to čak i prije nego što sam znao da jesam. Zaključio sam da ako to budem dovoljno govorio, uvjerit ću svijet da ja zaista i jesam najveći".

Preuzimati rizike

"Onaj ko nije dovoljno hrabar da preuzme rizik, neće ostvariti ništa u životu".

Imati veliku volju za uspjehom

"Šampioni ne nastaju u teretani. Šampioni nastaju od nečega što imaju duboko u sebi - želje, sna, vizije. Oni moraju imati izdržljivost posljednje minute, oni moraju biti malo brži, moraju imati umijeće i volju. Ali njihova volja mora biti jača od umijeća".

Okružiti se dobrim prijateljima

"Prijateljstvo... to nije nešto što ćeš naučiti u školi. Ali ako nisi naučio značenje prijateljstva, nisi naučio ništa".

Vraćati nazad

"Služenje drugima je vaša rata s kojom plaćate svoj prostor ovdje na zemlji".

Ne postoji ništa što je nemoguće

"Nemoguće je samo velika riječ koju baca mali čovjek koji je otkrio da je lakše živjeti u svijetu koji im je dat, umjesto da istraže moć koju imaju da ga promijene. Nemoguće nije činjenica. To je mišljenje. Nemoguće nije odluka. To je usudba. Nemoguće je potencijal. Nemoguće je privremeno. Nemoguće je ništa!"

"Ako to moj um može zamisliti, a moje srce može vjerovati - onda ja to mogu dostići".

Jesti balansirano i zdravo

Ishrana Muhammada Alija je uvijek bila miks nekog izvora proteina, povrća, voća. Njegov standardni doručak je bio sastavljen od jaja, tosta i cijeđene narandže. Tokom dana bi pio svježi cijeđeni sok i mnogo vode.

Ulagati dodatne napore kada god je moguće

Ali je vjerovatno da su treninzi mjera uspjeha, pa stoga i ne čudi što je često trčao od kuće do teretane, kao i nazad kada bi se izmorio i završio svoj trening.

"Borba se pobjeđuje ili gubi daleko od svjedoka - iza linija, u teretani, na putu, mnogo prije nego što ja zaplešem ispod ovih svjetala".

Podijeli članak