Hrana bogata željezom

Ukusne i zdrave namirnice

Željezo je mineral koji ima nekoliko važnih funkcija, ali najbitnija je da prenosi kisik kroz vaše tijelo i stvara crvene krvne stanice. Željezo je bitan nutrijent koji možete dobiti iz hrane. Nedostatak željeza može uzrokovati anemiju i dovesti do simptoma poput umora. Srećom, postoji mnogo vrsta hrane koja će vam pomoći da zadovoljite svakodnevne potrebe za željezom.

Špinat

Špinat pruža mnoge zdravstvene prednosti, a ima malo kalorija. Špinat je bogat vitaminom C koji je zaslužan za značajno povećavanje apsorpcije željeza. Špinat je također bogat antioksidansima zvanim karotenoidi, koji mogu smanjiti rizik od raka, upalu i zaštiti vaše oči od bolesti.

Mahunarke

Mahunarke su pune hranljivih tvari. One su izvrstan izvor željeza jer su bogate folatom, magnezijem i kalijem. Istraživanja su pokazala da grah, i druge mahunarke, mogu smanjiti upalu kod osoba s dijabetesom. Mahunarke također mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Konzumirajte mahunarke s hranom koja je bogata vitaminom C, kako biste maksimalno povećali apsorpciju željeza.

Crveno meso

Crveno meso je hranjivo i bogato proteinima, cinkom, selenom i vitaminom B. Istraživanja pokazuju da ljudi koji redovno jedu crveno meso nemaju problema s manjkom željeza.

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve su dobar izvor vitamin K, cinka i mangana. One su također među najboljim izvorima magnezija, koji mnogim ljudima nedostaje. Svakodnevno konzumiranje ovih sjemenki može smanjiti rizik od inzulinske rezistencije, dijabetesa i depresije.

Puretina

Pureće meso, ne samo da je zdravo i ukusno, već je i odličan izvor željeza. Sadrži dosta proteina, minerala i vitamin B. Konzumiranje visoko-proteinskih namirnica, kao što je puretina, može pomoći u mršavljenju, jer se zbog proteina osjećate sito. Visok unos proteina također može pomoći u sprječavanju gubitka mišića uslijed gubitka težine ili procesa starenja.

Tamna čokolada

Tamna čokolada je nevjerojatno ukusna i hranjiva. Istraživanje je pokazalo da kakao prah i tamna čokolada imaju više antioksidativnih aktivnosti od acai bobica i borovnica. Istraživanja su, također, pokazala da čokolada može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara. Međutim svaka čokolada nije jednako korisna. Najbolje je konzumirati čokoladu s najmanje 70% kakaa, kako biste dobili maksimalnu korist.

Podijeli članak