Kako se udebljati na brz i zdrav način?

Pothranjenost može biti jednako loša za vaše zdravlje kao i pretilost

Nedovoljna tjelesna težina može ugroziti vašu imunološku funkciju, povećati rizik od infekcija, dovesti do osteoporoze i prijeloma, te uzrokovati probleme s plodnošću. Postoje zdravi i brzi koraci koji će vas dovesti do vaše željene težine.

Ako želite da se udebljate, veoma je važno da sve korake uradite ispravno. Iako gazirana pića i krofne mogu biti jedan od načina da povećate kilažu, istovremeno ovakve namirnice mogu uništiti vaše zdravlje. Unos brze hrane, slatkiša i generalno nezdravih namirnica, povećava rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Stoga je neophodno da pazite na režim ishrane i da konzumirate samo zdravu hranu.

Unosite više kalorija

Najvažnija stvar koju možete uraditi da dobijete težinu, je da stvorite višak kalorija. To znači da jedete više kalorija nego što vaše tijelo treba. Jedan od načina da pratite vaš unos kalorija je kalkulator kalorija. Imajte na umu da kalorijski kalkulatori daju samo procjene, i da vaše potrebe za kalorijama mogu varirati svaki dan. Kalorije ne morate brojati uvijek, ali na početku vam može biti korisno da znate koliko kalorija dnevno unosite.

Jedite puno proteina

Najvažniji nutrijenti za dobivanje zdrave težine su proteini. Vaši mišići su napravljeni od proteina i bez njih, većina dodatnih kalorija može završiti kao masno tkivo. Istraživanja su pokazala da tokom prejedanja, dijeta s visokim sadržajem proteina uzrokuje pretvaranje dodatnih kalorija u mišiće. Visokoproteinske namirnice uključuju meso, ribu, jaja, mliječne proizvode, mahunarke, orašaste plodove i slično.

Unosite mnoštvo ugljikohidrata i masti

Ako je vaš cilj povećavanje kilaže, jedite mnogo hrane s visokim udjelom ugljikohidrata i masti. Najbolje je da u svakom obroku unosite puno proteina, masti i ugljikohidrata. Također, bitno je da se pobrinete da jedete najmanje tri obroka dnevno, kako ne biste otežali unos kalorija.

Dižite tegove i povećajte snagu

Kako biste osigurali da višak kalorija ode u vaše mišiće, umjesto da postane masno tkivo, neophodno je da dižete tegove. Idite u teretanu dva do četiri puta sedmično, i vremenom povećavajte intenzitet i težinu vaših treninga. Iako je trčanje odlična vježba za zdravlje, ako je vaš cilj debljanje, onda ipak izbjegavajte kardio.

Podijeli članak