Kako da smanjite osjećaj anksioznosti?

Savjeti za preuzimanje kontrole

Anksioznost nije toliko loša. Ona vam pomaže da se organizujete, pripremite i kalkulišete moguće rizike. Međutim, ako anksioznost postane svakodnevni problem, ona može znatno utjecati na kvalitet vašeg života.

Budite fizički aktivni

Redovno vježbanje je dobro za vaše fizičko i emotivno zdravlje. Vježbanje vam može poslužiti kao lijek za smanjenje anksioznost. Najbolja stvar kod vježbanja je to što osjećaj relaksacije nije kratkoročan. Vjerovatno ćete se nekoliko sati nakon vježbanja i dalje osjećati opušteno.

Nemojte piti alkohol

Čaša vina ili viskija, kada osjetite da ste nervozni, vas može umiriti nakratko, međutim, anksioznost će se brzo vratiti. Nemojte se oslanjati na alkohol kako biste smanjili anksioznost, nego se pobrinite da shvatite koji je korijen vašeg problema.

Prestanite pušiti

Pušači često posegnu za cigaretom u stresnim situacijama. Kao i alkohol, cigareta je samo privremeno rješenje. Istraživanja su pokazala da, ako počnete pušiti u mladosti, imate veće šanse da ranije razvijete anksioznost kada odrastete.

Smanjite s unosom kofeina

Ako imate hroničnu anksioznost, onda kofein nije dobar za vas. Istraživanja su pokazala da kofein može pogoršati simptome anksioznosti i nervoze, te da može izazvati napade panike.

Dobro se naspavajte

Insomnija je čest simptom anksioznosti. Neka vam spavanje bude prioritet, i spavajte samo kada osjećate umor. Nemojte gledati televiziju, koristiti telefon ili laptop neposredno prije spavanja. 

Meditirajte

Glavni cilj meditacije je da uklonite kaotične misli iz glave i zamijenite ih sa smirenim i racionalnim mislima. Meditacija je poznata po tome što smanjuje stres i anksioznost. Pokušajte meditirati barem 30 minuta dnevno, kako biste osjetili beneficije koje meditacija sa sobom nosi.

Praktikujte duboko disanje

Kratko i neuravnoteženo disanje je čest simptom anksioznosti. Može dovesti do ubrzanog kucanja srca, mantanja, pa čak i do napada panike. Praktikovanje dubokog disanja i fokusiranje na spore udisaje, vam može pomoći da smanjite anksioznost.

Podijeli članak