Koje su posljedice pušenja nargile?

Sat pušenja nargile ima iste posljedice kao pušenje čitave kutije cigareta

Mnogi tinejdžeri vjeruju da je pušenje nargile sigurno, međutim, nargila predstavlja veliki zdravstveni rizik za vas. Duhan koji se nalazi u nargili sadrži štetne komponente kao što je ugljični monoksid. Voda u nargili ne filtrira ove komponente. U nastavku pogledajte neke od potencijalnih zdravstvenih rizika nargile.

Komplikacije funkcije pluća

Često pušenje nargile može izazvati komplikacije u optimalnom funkcionisanju vaših pluća. Također, nargila može izazvati hronične bolesti pluća i bronhitis.

Rizik od srčanih oboljenja

Pušenjem nargile gubite elastičnost arterija. Povećavanje aorte – glavne arterije koja prenosi krv iz srca u ostatak tijela, je još jedna od posljedica pušenja nargile koja, ako se ne liječi, može biti fatalna.

Povećan rizik od raka

Pušenje nargile također može povećati rizik od raka pluća, grla i usta. Zbog sličnosti karcinogenima, pušači nargile su izloženi istim vrstama raka kojim su izloženi i pušači cigareta.

Rizik od zaraznih bolesti

Pušenje nargile u grupama može izazvati zarazne bolesti poput mononukleoze i herpesa. Također, pušenjem nargile povećavate rizik od respiratornih infekcija.

Starenje kože

Pušenje nikotina iz nargile može smanjiti količinu kiseonika koji dopire do kože. Ovako vaša koža vremenom počinje izgledati starije.

Podijeli članak