Kako smanjiti bol u stomaku?

Savjeti za probavne probleme

Normalno je da, s vremena na vrijeme, osjetite bol u stomaku ili probavne smetnje nakon jela. Ovo nije nikakav razlog za brigu, a simptomi se mogu liječiti pomoću kućnih lijekova. Uobičajeni simptomi poremećaja želuca i smetnji u probavi su žgaravica, mučnina, nadutost, loš zadah, štucanje ili kašljanje.

Pijte dosta vode

Vašem organizmu je potrebna voda kako bi efikasno probavio i upio nutrijente iz hrane i pića. Dehidracija otežava probavni proces, i povećava šanse za bol u stomaku.

Nemojte ležati

Kada je vaše tijelo u horizontalnom položaju, postoji veća šansa da će kiseline iz stomaka ići prema gore. Zato ljudi s problemima u stomaku ne bi trebali ići na spavanje dok ova bol ne prođe. Ako želite da odmorite, sjedite u uspravnom položaju.

Đumbir

Đumbir je popularan prirodni lijek za grčeve i bol u stomaku. On se sastoji iz hemikalija koje pomažu u ubrzavanju probavnog procesa. Osim toga, đumbir je dobar i ako želite povratiti ili osjećate mučninu.

Menta

Menta je korisna ako želite smanjiti nagon za povraćanjem i bol u stomaku. Ovo je tradicionalni lijek za probavu, nadutost i dijareju.

Istuširajte se toplom vodom

Toplota vam pomaže u opuštanju mišića i ubrzavanju probavnog sistema. Pokušajte s tuširanjem toplom vodom ili ugrijte vodu i naspite u flašu, te je stavite na uznemireni stomak.

Cimet

Cimet sadrži antioksidante koji pomažu vašem tijelu da probavi hranu. Cimet vam također pomaže u smanjivanju grčeva i nadutosti. Dodajte jednu kašiku cimeta u vaše obroke, ili pomiješajte cimet s vrućom vodom kako biste napravili čaj.

Podijeli članak