Koji su rizici veganske ishrane?

Zdravstveni rizici ovog ekstremnog dijetnog plana

Možda ste se zapitali da li bi vam veganska dijeta mogla pomoći s dostizanjem idealne kilaže ili s rješavanjem zdravstvenih problema. To je obećanje koje okružuje ovaj trend u ishrani. Međutim, veganska dijeta je daleko od najzdravije, i postoje mnogi rizici koje trebate znati prije nego što se odlučite na ovaj korak.

Veganska dijeta isključuje životinjske proizvode. Bazirana je na biljnoj ishrani i sastoji se od voća, povrća, žitarica, oraha i sjemenki. Iako, kada ste na veganskoj dijeti iz ishrane izbacite sve prerađene proizvode, ova dijeta ne mora uvijek biti zdrava i dobra opcija za vas.

Biljni izvori proteina mogu povećati rizik od curenja crijeva

S obzirom na to da veganska ishrana isključuje sve oblike životinjskih proteina, uključujući meso, ribu, jaja i mliječne proizvode, ljudi koji prate ovu dijetu često se okreću prema mahunarkama kao izvorima proteina. Međutim, mahunarke imaju visok nivo antinutrijenata koji mogu povećati propusnost crijeva. 

Izvori vitamina mogu uzrokovati poremećaje hormona

Kao rezultat isključivanja životinjskih proteina, vegani se oslanjaju na soju kao izvor proteina. Dok neobrađeni oblici soje mogu biti dobri za ljude, u veganskoj ishrani se obično nalaze obrađeni oblici. Tofu, sojino mlijeko i prerađena hrana se prodaju kao zamjena za meso, međutim, ova hrana nije dobra za ljudsko zdravlje. U ovim oblicima soje nalaze se fitoestrogeni koji povećavaju rizik od interferencije hormona.

Rizik od anemije zbog nedostatka željeza

Anemija s nedostatkom željeza je najčešći nutritivni nedostatak kod ljudi, a vegani i vegetarijanci su izloženi većem riziku. Iako biljna hrana sadrži oblike željeza, vašem tijelu je puno teže da apsorbuje ovo željezo. Anemija može dovesti do simptoma umora, a žene u reproduktivnoj dobi moraju biti svjesne koliko brzo ovakav način života može dovesti do anemije.

Povećan rizik od depresije zbog niskog unosa omega-3 masnih kiselina

Bez izvora omega-3 masnih kiselina iz ribe ili iz ribljeg ulja, a s povećanom potrošnjom omega-6 masnih kiselina iz namirnica kao što su orašasti plodovi, vegani mogu biti izloženi većem riziku od depresije. Mnoge veganske dijete uključuju veći unos orašastih plodova, te zbog toga ravnoteža masnih kiselina u tijelu neće biti izbalansirana.

Rizik od unosa previše ugljikohidrata

Veganske dijete generalno pružaju manje proteina. Zbog toga dolazi do rizika od prekomjernog unosa ugljikohidrata, pogotovo kod ljudi koji jedu mahunarke kao izvor proteina. Prekomjerno konzumiranje ugljikohidrata može dovesti do oboljenja jetre, disregulacije šećera u krvi i drugih problematičnih simptoma.

Rizik od poremećaja ishrane

Ortoreksija je vrsta poremećaja u ishrani koji se definiše prevelikom fiksacijom na određene obrasce ishrane. Ovo može dovesti do pretjeranih ograničenja, opsesija i drugih ozbiljnih poremećaja u ishrani. Većina nutricionista ne preporučuje restriktivne dijete kao što su veganstvo i vegetarijanstvo.

Podijeli članak