Kako da se zauvijek riješite sala na stomaku?

Stomak je najopasnija lokacija za pohranjivanje masnoće

Gubljenje masnoće s bilo kojeg dijela tijela može biti teško, ali dobra vijest je da je upravo salo sa stomaka najlakše za skinuti. Ipak, potrebno je uraditi mnogo više od trbušnjaka kako bi rezultati bili vidljivi.

Uključite vlakna u vašu ishranu

Hrana koja je bogata rafiniranim ugljenim hidratima i šećerom zapravo ne uklanja vašu glad, tako da ćete na kraju samo jesti još više. Umjesto toga, u ishranu uključite hranu bogatu vlaknima kao što je hljeb, zob, povrće, voće, mahunarke i čija sjemenke. Ove namirnice vas brže zasite i usporavaju varenje.

Svakodnevno šetajte

Ako nemate uspostavljenu rutinu vježbanja, jednostavna šetnja je najbolji prvi korak ka gubitku težine. Hodanje je odličan početak fizičke aktivnosti za ljude, a ovo se posebno odnosi i na one koji su izašli iz teretane i žele se vratiti u rutinu vježbanja. Jedna od najvećih grešaka koju ljudi prave kada je u pitanju gubitak težine, je to što pokušavaju prerano da ulože previše truda, što rezultira neizbježnim odustajanjem. Šetanje je odličan način da polako uđete u svijet vježbanja. Obavežite se da svakodnevno odete na brzu 10-minutnu šetnju nakon večere, i postepeno povećavajte vrijeme provedeno hodajući.

Počnite s treningom snage

Ako je vaš cilj gubitak masnoće u trbuhu, onda počnite raditi treninge cijelog tijela. Trening snage treba da bude dio vašeg plana vježbanja. Trening snage vam pomaže da izgradite mišiće koji će zamijeniti tjelesne masti. Ovo je jedna od malobrojnih aktivnosti koje možete raditi kako biste povećali količinu kalorija koje spalite.

Jedite dovoljno proteina

Postoji razlog zašto svi preporučuju proteine u ishrani. Ne samo da vam pomažu da se osjećate sito, već su odgovorni i za popravljanje nedostataka na tijelu uzrokovanih treningom snage. Unos proteina je posebno bitan prije vježbanja. Kako ne biste osjećali glad nakon vježbanja, pojedite obrok s najmanje 12 grama proteina prije treninga.

Radite trbušnjake

Iako ne možete tačno odabrati lokaciju sa koje ćete skinuti salo, moguće je izgraditi mišiće na području na kojem to želite. Za početak, radite trbušne vježbe 3 do 4 puta sedmično. Možete raditi različite varijacije trbušnjaka ili druge pokrete koji toniraju područje vašeg stomaka. 

Izbjegavajte alkohol

Kako biste izgubili težinu, ključno je da unosite manje kalorija, međutim, ovo može biti teško kada počnete osjećati glad. Odličan plan koji trebate pratiti je unos kalorija koje se podudaraju s vašim ciljevima. Istraživanja su pokazala da redovno pijenje, čak i u umjerenim količinama, stvara višak sala jer alkohol sadrži bespotrebne kalorije.

Podijeli članak