Zdravstvene koristi limuna

Bogati su vitaminom C, vlaknima i različitim korisnim biljnim jedinjenjima

Limuni su hranjive materije koje imaju mnoštvo zdravstvenih koristi. Mogu podržavati zdravlje srca, kontrolu težine i zdravlje probavnog sistema.

Zdravlje srca

Limuni su dobar izvor vitamina C. Jedan limun osigurava 31 miligram vitamina C, što čini 51% optimalnog unosa. Istraživanja pokazuju da konzumiranje voća i povrća bogatog vitaminom C, smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Međutim, nije samo vitamin C dobar za vaše srce. Sastojci vlakana i biljaka u limunovima također mogu značajno smanjiti faktore rizika od bolesti.

Mogu pomoći u kontroli težine

Limuni se često promovišu kao hrana za mršavljenje, a postoji nekoliko teorija o tome. Jedna od uobičajenih teorija je da se rastvorljivo pektinsko vlakno, kojim limuni obiluju, širi u stomaku i pomaže vam da se osjećate punije nakon obroka. Druga teorija sugeriše da vam kombinacija tople vode i limuna može pomoći kod gubitka težine.

Sprječava bubrežni kamenac

Bubrežni kamenčići su male kvržice koje nastaju kada se otpadni proizvodi kristaliziraju i nakupljaju u vašim bubrezima. Limunska kiselina može pomoći u sprječavanju bubrežnih kamenaca povećavanjem volumena urina i pH urina. Ovako nastaje manje povoljno okruženje za formiranje bubrežnih kamenaca.

Zaštita od anemije

Nedostatak željeza je čest problem. Ovo je posljedica nedovoljnog unosa željeza kroz hranu koju jedete. Limuni sadrže željezo, ali prvenstveno sprječavaju anemiju poboljšavanjem apsorpcije željeza iz biljne hrane. Vaše crijevo lako upija željezo iz mesa, piletine i ribe, dok željezo iz biljnih izvora nije tako jednostavno za probaviti. Ova apsorpcija se može poboljšati konzumiranjem vitamina C i limunske kiseline.

Smanjite rizik od raka

Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem može vam pomoći u sprječavanju nekih vrsta raka. Neke opservacijske studije otkrile su da ljudi koji jedu više agruma imaju manji rizik od raka. Istraživanja na životinjama pokazuju da D-limonen, jedinjenje koje se nalazi u limunovom ulju, ima antikancerogena svojstva.

Poboljšava zdravlje probavnog sistema

Limuni se sastoje od 10% ugljikohidrata, uglavnom u obliku rastvorljivih vlakana i jednostavnih šećera. Glavno vlakno u limunu je pektin, koje je vezano za višestruke zdravstvene koristi. Topljiva vlakna u limunu mogu poboljšati zdravlje crijeva i usporiti varenje šećera i škroba.

Podijeli članak