Koju šminku ne smijete koristiti nakon isteka roka?

Posljedice upotrebe ovih proizvoda

Većina ljudi ima jedan ili dva makeup proizvoda kojima je istekao rok. Ako izgleda i miriše dobro vjerovatno mislite kako posljedice ne mogu biti toliko ozbiljne. Međutim, postoje mnogi neželjeni efekti upotrebe ovih proizvoda koji vjerovatno nisu vrijedni rizika.

Karmin

Bez obzira na to kada je istekao rok karmina, stručnjaci preporučuju da ga ne koristite bez obzira na to što izgleda uredu. Karmin će vjerovatno postati tvrd i stoga se neće primjenjivati jednako dobro kao prije.

Maskara

S obzirom na to da maskara može doći u kontakt s vašim očima, stručnjaci preporučuju da je bacite tri mjeseca nakon što je otvorite. Ovo će pomoći u sprječavanju napredovanja bakterija koje potencijalno mogu izazvati iritacije oka ili infekcije.

Puder

Ako vaš tekući puder dolazi u posudi u kojoj nemate dodira s proizvodom, to će mu pomoći da traje duže. Međutim, čak i ako ne dodirujete proizvod prstima, nije pametno koristiti ga nakon isteka roka trajanja. Ako želite da smanjite šanse da dođe do iritacije kože ili infekcije, nemojte koristiti tečne pudere nakon što im istekne rok.

Tuš

Iako eyeliner ima tendenciju da traje duže od ostalih proizvoda, još uvijek ste izloženi riziku od infekcije ako ga koristite nakon isteka roka. Ako ne želite pojavu bilo kakve infekcije ili iritacije oka, najbolje je da se riješite vašeg tuša kojem je istekao rok.

Rumenilo

Ako koristite rumenilo kojem je istekao rok trajanja, ne morate se previše brinuti o tome, a zalihe možete mijenjati svako godinu ili dvije. Sve što se dešava nakon isteka roka, ovog proizvoda u prahu, je da postaje teži i loše se primjenjuje. Rumenila su sigurna sve dok ne sadrže vodu ili ulja, koja pružaju određenu vlažnu sredinu, u kojoj bakterije imaju tendenciju da napreduju. Rumenilo u prahu bi trebalo biti dobro čak i nakon što dostigne rok upotrebe.

Sjenilo za oči

Stručnjaci objašnjavaju da, kada prođe rok trajanja sjenila za oči, proizvod vjerovatno neće imati glatku aplikaciju. Tako da sjenila u prahu, slično kao rumenila, možete koristiti i nakon isteka roka. Uvijek pročitajte uputstva kako biste znali kada ih trebate prestati koristiti, jer je bolje biti siguran, pogotovo kada  su u pitanju vaše oči.

Podijeli članak