Upozoravajući znakovi da ste u opasnosti od srčanog udara

Obratite pažnju na ove simptome

Iako se srčani udar može pojaviti bez ikakvog upozorenja, takav scenarij je puno rjeđi nego što mislite. Uobičajeni srčani udar obično dolazi sa znakovima upozorenja. Većina pacijenata ima simptome prije srčanog udara, samo što ih ponekad ignorišu ili pripisuju nekoj drugoj bolesti.

Prema istraživanjima, kardiovaskularne bolesti su odgovorne za najveći broj smrtnih slučajeva širom svijeta. Obratite pažnju na ove neočekivane znakove, i na ono što trebate uraditi ako ih imate.

Otežan svakodnevni trening

Ako vam svakodnevna rutina ili trening iznenada izgledaju neuobičajeno teško, ili ste previše iscrpljeni da biste u potpunosti obavili svoje normalne zadatke, vrijeme je da posjetite doktora.

Osjećaj dodatnog umora može signalizirati slabost lijeve srčane komore, glavnog mišića odgovornog za pumpanje krvi iz srca u ostatak tijela. Ako prestane da radi, vaše srce ne može pravilno da pumpa, što može dovesti do srčanog udara.

Ako se lijeva komora ne ispumpava onoliko snažno koliko bi trebalo, vaše srce možda neće moći da cirkuliše dovoljno krvi kroz vaše tijelo, ili da se pravilno napuni krvlju između otkucaja srca.

Kada hodate, grči vam se noga ili kuk

Grčevi ili peckanje koje se lagano pomjera od listova ka bedrima i kukovima mogu biti loša vijest. To je čest znak periferne arterijske bolesti – sužavanje arterije koja ograničava protok krvi do vaših udova, želudca i glave. Grčenje može značiti da je vaše srce ugroženo i da može doći do potencijalnih problema.

Imate ozbiljan problem s hrkanjem

Hrkanje može biti znak da imate apneju za vrijeme spavanja, a ako se ne liječi može povećati šanse od srčanog udara. Te pauze u spavanju mogu ozbiljno opteretiti vaše tijelo, povećati krvni pritisak, uzrokovati nepravilno kucanje srca i povećati rizik od srčanih oboljenja, a sve ovo povećava vjerovatnoću od srčanog udara.

Osjećate mučninu u stomaku

Ponekad su mučnina, probavne smetnje ili “podrigivanje” samo znakovi trbušnih smetnji, ali mogu signalizirati i probleme s vašim srcem. Problem koji bi mogao biti u vašem srcu, ponekad se može pokazati kroz nelagodnosti u stomaku.

Postoji način da razgraničite da li su u pitanju srčani problemi ili samo smetnje u probavi. Obično se mučnina, koja je uzrokovana predstojećim srčanim udarima, pogoršava fizičkim naporom a olakšava nakon što odmorite.

Osjećate se anksiozno

Istraživanja pokazuju da žene sa anksioznošću imaju veću vjerovatnoću da smanje protok krvi u srce, u odnosu na one koje nemaju anksioznost. I, mada istraživanja ne pokazuju isto za muškarce, važno je da i oni shvate da su srčani udar i anksioznost usko povezani.

Mnogi simptomi anksioznosti, kao što su bol u grudima, lupanje srca i otežano disanje, su također znakovi srčanog udara. Ovo se pogotovo odnosi na situacije u kojima inače ne biste imali ovakve simptome.

Nadutost

Nadutost je uobičajena, naročito nakon slanog obroka, ali također može biti uzrokovana kongestivnim zatajenjem srca. Razlog ovome je to što je srce previše slabo da bi pravilno pumpalo krv kroz tijelo, što dovodi do stvaranja tečnosti u cijelom tijelu.

Obično ćete primijetiti oticanje stopala, gležnjeva, nogu ili stomaka. Čak možete i neočekivano dobiti na težini ili primijetiti da su vam cipele koje obično nosite postale preuske.

Šta učiniti ako imate ove simptome?

Za razliku od klasičnog bola u grudima, ovi simptomi ne garantuju da je vaše srce u neposrednoj opasnosti, ali mogu ukazati da bi problem uskoro mogao da se dogodi. Najbolji savjet je da odete kod doktora što prije je moguće.

Ako vaš doktor posumnja da bi moglo doći do srčanog udara, vjerovatno bi preporučio EKG koji bi pokazao aktivnost vašeg srca. Ovako biste znali da li je vaše srce oštećeno.

Podijeli članak