Četiri načina na koje pilates mijenja vaše tijelo na bolje

Odlična aktivnost i za muškarce i za žene

Pilates je način vježbanja koji uključuje vježbe istezanja i jačanja, koje vam pomažu da tonirate vaše tijelo i da zategnete mišiće. Dobar pilates trening je strateški strukturiran da bi vam popravio držanje, aktivirao jezgru i popravio fleksibilnost. 

Popravlja držanje

Prije svega, pilates će učiniti da budete puno svjesniji svog tijela. Počet ćete da primjećujete vaše posturalne navike, uključujući način na koji stojite, sjedite, hodate i spavate. Imati ovu svijest o vašem stavu znači da ćete najvjerovatnije ispraviti svoj stav i započeti proces popravljanja bilo kakve štete koju je loše držanje uzrokovalo na vašem tijelu.

Toniranje mišića

Pilates je usredotočen na ispravno postavljanje kralježnice i karlice, ispravno disanje i ispravno funkcionisanje mišića koji stabiliziraju vašu jezgru. Pilates je odličan kako biste osjetili mišiće za koje niste ni znali da postoje.

Povećavate fleksibilnost

U pilatesu, fleksibilnost se ne odnosi samo na držanje određene pozicije dugo vremena. Pilates se fokusira na vaše tijelo u cjelini. Ova aktivnost rješava bilo kakve probleme s mobilnošću i fleksibilnošću koje biste mogli imati.

Popravlja fizičku i mentalnu ravnotežu

Pilates zahtijeva od vas da se pažljivo fokusirate na ono što radite. Tipični pilates trening uključuje mnogo tehnika koncentracije i disanja, koje mogu imati umirujući efekat na vaše tijelo. Osim što vam pilates popravlja fizičku ravnotežu, on pozitivno djeluje i na vaše mentalno zdravlje. Ova pažljiva praksa kretanja je i jedan oblik meditacije i može imati značajne koristi u smanjenju stresa.

Podijeli članak