Pet navika zbog kojih brže starite

Kako usporiti proces starenja

Postoje određene navike zbog kojih brže starimo, a da toga nismo ni svjesni. Ako ste u mogućnosti da ih prepoznate i prestanete s njima, možete usporiti proces.

Iako se geni obično smatraju glavnim krivcem za starenje, i način života može imati značajnu ulogu. Pogledajte koje navike ubrzavaju starenje, i na koji način da usporite proces.

Pušenje

Pušenje povećava rizik od raka pluća, kože i grla i ubrzava proces starenja. Pušenje mijenja kožu, kosu i zube na način da dodaje godine vašem izgledu. Osim toga, pušenje utječe i na plodnost, zdravlje srca, pluća i kostiju.

Nedostatak fizičke aktivnosti

Fizička neaktivnost skraćuje život i čini da izgledate starije. Ne morate odmah početi s dizanjem tegova. Bilo kakav oblik fizičke aktivnosti može biti koristan. Čak i kratka šetnja ujutro može biti odličan početak.

Visoki nivoi holesterola

Pobrinite se da dobijate dovoljno dobrog holesterola, a da smanjite loš holesterol. Ovako ćete podržati opće zdravlje i usporiti proces starenja.

Prekomjerna težina

Ljudi s prekomjernom težinom stare brže. Ako želite da vaš um i tijelo ostanu mladi, potrudite se da izgubite višak kilograma kako biste održavali zdravu težinu.

Ne praktikujete meditiranje

Meditacija je idealan način da se borite protiv anksioznosti i stresa. Meditacijom se fokusirate na određenu misao i usredotočeniji ste na pozitivnost. Ovako ublažavate kognitivne pojave i širenje negativnih emocija i stresa.

Podijeli članak