Pet poteza MMA boraca koje svaki muškarac treba da zna

Naučite tehnike samoobrane

Mnogo toga se dešava tokom MMA borbe u ringu. Tranzicije između sportskih komponenti, hrvanje i udarci, odvijaju se u djeliću sekunde. Borci mogu izvršiti na desetine različitih tehnika u stotinama pojedinačnih poteza u borbi, a komentatori rijetko imaju vremena da objasne mehaniku iza svakog od tih poteza.

Body.ba vam donosi pet poteza koji se najčešće mogu naći u MMA borbi. Ovi pokreti vam mogu biti korisni ako se ikada nađete u situaciji gdje ćete morati koristiti tehnike samoobrane.

Overhand right

Možda nije najbolji tehnički udarac, ali ne može biti izveden samo iz snage. Glavu sklonite s centralne linije pomjerajući je lijevo i desno. U isto vrijeme, udarite desnom rukom u najvišu tačku vašeg protivnika, s ciljem da se spustite do brade vašeg protivnika.

Rear naked choke

Ovo je jedan od najčešćih poteza u MMA borbama. Cilj je da, ako se nađete iza protivnika, stavite ruku iza njegovog vrata, tako da vam se lakat nalazi oko njegove brade. Uhvatite biceps suprotne ruke od one kojom gušite protivnika. Potom spustite drugu ruku iz njegovog vrata, i pritišćite dok se ne dodirnu.

Single leg takedown

Ovo je klasična tehnika u hrvanju, koja je kreirana kako biste oborili protivnika na leđa.
Podignite jednu nogu protivnika, tako da se sva njegova težina prebaci na suprotnu. Zatim je povucite ka nazad, kako bi protivnik izgubio ravnotežu i pao na pod.

Giljotina

Ovaj udarac se bazira na pritiskanju vrata. Ovaj pokret će uspavati vašeg protivnika u sekundi.

Double leg takedown

Ovaj pokret, kao i single leg takedown, podrazumijeva podizanje, ne jedne, već obje noge protivnika. Cilj je da oborite protivnika. U ovom pokretu morate biti izuzetno brzi, i prije svega podići prvo partnerove ruke, pa tek zatim noge.

Podijeli članak