Šest razloga zbog kojih ćete napraviti pauzu od šminkanja

Dopustite vašoj koži da diše i da se očisti

Šminka je odličan način da naglasite vaše crte lica i da se izrazite uz pomoć boja, ali s druge strane, našoj koži je ponekad potrebna pauza od kozmetičkih proizvoda. Nekoliko dana bez šminke će pomoći vašoj koži da diše, i da se očisti od bilo kakvih nečistoća.

Čak i visokokvalitetni proizvodi sadrže hemikalije koje, ako se nose svakodnevno, mogu začepiti pore i generalno loše utjecati na zdravlje vaše kože.

Zaštitite kožu

Šminka, pogotovo proizvodi koji sadrže SPF, mogu zagaditi vašu kožu i blokirati protok kisika iz vaših pora. Što više ih koristite, to će vaša koža biti gora. Osim toga, prekomjerna upotreba može dovesti do akni i dehidracije.

Bolje iskoristite vaše proizvode

Uklanjanjem bronzera, rumenila i highlightera iz svakodnevne rutine na nekoliko dana, pomaže vašoj koži da diše. Ponekad je manje više, i ovim postupkom biste minimizirali veličinu pora, tako da bi ovi proizvodi izgledali bolje na svježoj koži.

Neka vaše oči dišu

Previše maskare može dovesti do razrjeđivanja trepavica. Nekoliko dana bez korištenja ovog proizvoda, može ojačati vaše trepavice.

Održavajte ten kože

Puderi i proizvodi u prahu, začepljuju pore i ostavljaju vašu kožu dehidriranom i suhom. Dva dana sedmično, bez nošenja šminke, stvaraju ogromnu razliku u ukupnoj boji i tonu vaše kože.

Zaštitite životinje

Iako ovakvi proizvodi nisu popularni kao nekada, trebate zapamtiti da neke kozmetičke kompanije i dalje testiraju na životinjama. Pravljenjem pauze od šminkanja, pravite i pauzu od podržavanja ovog čina.

Uštedite novac i vrijeme

Šminkanje je skupa navika. Napravite pauzu i uštedite novac. Osim toga, ova aktivnost vam može oduzimati puno vremena. Napravite pauzu od šminkanja kako biste provodili manje vremena ispred ogledala, a više spavajući ili spremajući ukusan doručak.


 

Podijeli članak