Zašto biste trebali provoditi više vremena u prirodi

Iznenađujuće zdravstvene koristi

Bilo da to znači sjedenje u dvorištu vaše kuće, šetanje u parku ili odlazak na uzbudljivu rafting avanturu, pronalaženje vremena za provod na otvorenom ima mnoge prednosti za vaše zdravlje.

Poboljšava kratkoročno pamćenje

Univerzitet u Michiganu je sproveo istraživanje koje je otkrilo da su studenti koji su redovno išli u šetnju prirodom imali bolju sposobnost da pamte. Provođenje vremena na svježem zraku može dosta pomoći vašem kratkoročnom pamćenju.

Smanjuje stres

U svijetu telefonskih i kompjuterskih ekrana, ponekad je neophodno izdvojiti vrijeme za uživanje u prirodi. Priroda ima umirujući efekat na vaš mozak. Čak i kratka šetnja od pet minuta može vam pomoći da smanjite stres i anksioznost.

Povećava nivo vitamina D

Istraživanja pokazuju da između 15 i 20 minuta svakodnevnog izlaganja sunčevim zrakama, pomaže vašem tijelu da apsorbuje vitamin D. Ovaj vitamin je zaslužan za jačanje kostiju i smanjivanje rizika od raka, dijabetesa tipa 1 i multiple skleroze.

Poboljšava kvalitet sna

Provođenje vremena u prirodi pomaže našim tijelima da bolje regulišu obrasce spavanja. Kada sunce zađe, naš mozak oslobađa nakupljene nivoe melatonina, koji pomažu boljem spavanju navečer.

Jačanje imunološkog sistema

Istraživanja su pokazala da dovoljno sunčeve svjetlosti pomaže tijelu u jačanju imunološkog sistema. Pobrinite se da svakodnevno odete u šetnju, kako biste se borili protiv bolesti i ostali zdravi.

Popravlja raspoloženje

Postoji niz aktivnosti na otvorenom koje, osim što vam poboljšavaju kondiciju, mogu pomoći i u popravljanju raspoloženja i mentalnog zdravlja. Ako ste neraspoloženi, izađite i provedite malo vremena u prirodi bez ikakvih elektronskih uređaja. Garantovano ćete se osjećati bolje.

Podijeli članak