Svjetski poznati sportisti koji poste tokom ramazana

Balansiranje treninga s postom

Mjesec ramazana može biti posebno izazovan za sportiste koji moraju spojiti intenzivne treninge i suzdržavanje od hrane i pića. Mnogi od ovih sportista su javno govorili o balansiranju sportske karijere s postom, a neki dijele svoj režim ishrane i rutinu vježbanja tokom posta i na društvenim mrežama.

Mohammed Salah

Mohammed Salah, napadač Liverpoola i svjetski poznata fudbalska zvijezda, od početka karijere je veoma otvoren kada je u pitanju njegova vjera i tradicionalni običaji.

Mesut Ozil

Mesut Ozil je vezni igrač Arsenala koji je poznat po tome što praktikuje vjeru i posti svaki mjesec ramazana. Prema izvještajima medija, u periodu svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine, zabranjen mu je post jer je imao važnu ulogu za ekipu i morao je biti 100% spreman.

Enes Kanter

NBA igrač, Enes Kanter, koji igra za Portland Trailer Blazers, priznaje kako je većinu svog života postio tokom mjeseca ramazana. “Nije važno kakav je vaš društveni status, niti koja je vaša pozicija. Ja samo želim da budem primjer mlađim generacijama. Vrlo je važno da praktikuju svoju religiju”, rekao je Kanter.

Paul Pogba

Paul Pogba, poznati igrač Uniteda, koji je još 2017. godine oduševio fanove kada je na društvenim mrežama podijelio fotografiju iz Mekke uz opis: Početak ramazana.

Sadio Mane

Sadio Mane, napadač Liverpoola, koji se u djetinjstvu čak školovao za imama.

Yaya i Kolo Toure

Ovaj duo je poznat po tome što posti svaki ramazan. Poznato je i to da, kada je Manchester City osvojio titulu, Yaya Toure nje htio nazdraviti sa saigračima jer ne konzumira alkohol.

Hasim Ziyech i Noussair Mazraoui

Tokom polufinala Lige Šampiona između Ajaxa i Tottenhama, gledaoci su primijetili da Hasim Ziyech i Noussair Mazraoui prave pauze kako bi primili “energetske gelove”, supstance koje pružaju sportašima pojačavanje energije i hidrataciju.

Mustafa Ali

Adeel Alam, poznatiji pod imenom Mustafa Ali, hrvač je pakistanskog porijekla. On se trudi da svaki mjesec ramazana posti, čak i ako trenira ili ima mečeve.

Amir Jordan

Engleska WWE zvijezda Amir Jordan, nedavno je najavio svoje planove za post tokom cijelog mjeseca ramazana.

Amir Khan

Britanski profesionalni bokser i bivši svjetski prvak, postio je tokom ramazana još od svoje 8 godine. “Moja vjera me pokreće, daje mi motivaciju i poticaj”, rekao je Amir za BBC.

Podijeli članak