Plan treninga i ishrane Khabiba Nurmagomedova

Savjet šampiona

Svaki sportaš sanja da postigne ono što je postigao Khabib Nurmagomedov. On je postavio izuzetno visok standard u MMA, što ni jedan od njegovih prethodnika u ovom sportu nije uspio.

Nakon što je uspješno pobijedio neke od najboljih boraca, i izašao iz tih pobjeda uzdignutih ruku, možemo ga nazvati jednim od najboljih boraca na svijetu.

Neka vam njegov režim ishrane i treninga posluži kao motivacija da i sami ostvarite svoje ciljeve. 

“Nema loših strana sporta, postoje samo koristi.”

Poboljšavajte svoje vještine svaki dan kao što je to Khabib uvijek činio. On preporučuje da za poboljšanje snage radite tjelesne vježbe kao što su sklekovi, penjanje, dizanje tegova, plank i slično. Ove vježbe održavaju vas jakim, bez dodatnog povećavanja mase.

“Kao takmičaru, potrebna vam je energija koja traje od početka do kraja treninga.”

Khabib i njegov trener su blisko surađivali sa San Nutrition kako bi osmislili plan ishrane koji će podržati njegov režim treniniranja. Cilj njegove ishrane je da razvije snagu, brzinu i izdržljivost, bez dodavanja dodatne mišićne težine.

Khabib jede hranu bogatu proteinima i biljnim ugljikohidratima s visokim sadržajem vlakana. Njegovi obroci su usmjereni i na unos hranjivih materija koje štede kalorije i ubrzavaju oporavak. On hrani mišiće bez unosa masti. Khabib preporučuju plan prehrane koji se sastoji od voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova, sjemenki, jaja, ribe i žitarica. On izbjegava prerađenu hranu i šećere, te smatra kako je ključno da sagorijevate više kalorija nego što unosite.

Radna etika i samodisciplina

Khabib je uvijek imao snažnu želju da bude najbolji. Stoga je uvijek radio na samodisciplini kako bi postigao svoje ciljeve.

“Moj otac me naučio da se trudim. Sve je važno, i ishrana, i trening i spavanje. Želja, snaga i radna etika su faktori koji su zaslužni za uspjeh.”

Khabib nikada ne propušta treninge i uvijek nastoji da bude sve bolji. On kaže: “Nikada ne propuštajte trening, čak i kada suigrači žele preskočiti, uvjerite ih da treniraju. Razvijajte svoje vještine i radite na tome da postanete što jači!”

Podijeli članak