Pet razloga zašto je smijeh dobar za zdravlje

Smijanje poboljšava vaše zdravlje

Stara izreka “smijeh je najbolji lijek” zapravo može biti istinita. Smijeh ima nevjerovatne zdravstvene beneficije kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje. Ustvari, smijeh može imati sličan utjecaj na um kao vježbanje i često smanjuje osjećaj iscrpljenosti i napetosti.

Smijeh djeluje kao prirodni lijek za ublažavanje bola i jača imunološki sistem. Naučno je dokazano da smijeh pomaže mentalnom zdravlju i terapeuti često naglašavaju da se smijeh treba uključiti u svakodnevni život zbog njegovih mnogobrojnih prednosti. Body.ba vam donosi pet nevjerovatnih zdravstvenih beneficija smijeha.

Smijeh oslobađa endorfine

Kao i vježbanje, smijeh oslobađa endorfine koji su zaslužni za osjećaj sreće i zadovoljstva. Nedavna istraživanja su potvrdila da smijeh oslobađa hormone sreće u mozgu i tako daje osjećaj smirenosti i opuštenosti.

Smijeh smanjuje stres

Smijeh djeluje kao prirodno sredstvo za oslobađanje od napetosti i stimulisanje cirkulacije. Ovako dolazi do opuštanja mišića, te se na ovaj način olakšavaju simptomi stresa. Smijeh ubrzava i usporava otkucaje srca, što rezultira osjećajem opuštenosti.

Vježbate vaše trbušne mišiće

Još jedna prednost smijanja je ta što pomaže u toniranju vaših trbušnih mišića. Kada se smijete, mišići na vašem stomaku se šire i smanjuju. Ovi pokreti su slični vježbama za izgradnju trbušnih mišića.

Popravlja zdravlje srca

Smijeh je odlična kardio vježba, posebno za one koji ne mogu vježbati zbog bolesti ili povrede. Smijeh ubrzava rad vašeg srca i sagorijeva sličnu količinu kalorija koju biste potrošili u umjerenoj šetnji.

Jača imunološki sistem

Smijanje može osloboditi neuropeptide koji pomažu u borbi protiv stresa i potencijalnih fizičkih bolesti kao što su bolesti srca. Smijeh također poboljšava protok krvi u organizmu.

Podijeli članak