Opasne bolesti koje mogu biti izazvane masnoćom oko trbuha

Masnoća oko trbuha može biti izuzetno opasna za zdravlje

Masnoća u trbuhu, koja se nalazi duboko u tijelu, vam daje lažni osjećaj sigurnosti kada je u pitanju vaše zdravlje. Iako možda niste ozbiljno pretili, to ne znači da niste izloženi riziku od bolesti uzrokovanih masnoćom oko trbuha.

Povećan rizik od srčanih oboljenja

U istraživanju, koje je sprovela Američka asocijacija za srce, otkriveno je da ljudi sa stomačnim masnoćama imaju veći rizik od razvoja srčanih oboljenja, od onih koju jedva da imaju bilo kakvu masnoću oko stomaka. Bez obzira na tjelesnu masu, učesnici koji su imali istu težinu i visinu imali su različit rizik od razvoja srčanih oboljenja. Ovaj podatak je ustanovljen na osnovu masnog tkiva na trbuhu.

Razvoj Alzheimerove bolesti

Na osnovu istraživanja Centra za ishranu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Washingtonu, stomačna mast je povezana s metaboličkim i vaskularnim bolestima, koje mogu uzrokovati Alzheimerovu bolest. Istraživanja su pokazala vezu između demencije i gojaznosti. Masno tkivo u stomaku i Alzheimerova bolest imaju jaku povezanost, a istraživanja su pokazala da velika masnoća u stomaku može povećati rizik od Alzheimerove bolesti kod osobe za deset puta.

Potencijalni razvoj raka

Masnoća na trbuhu dokazano može izazvati rak. Prema istraživanjima, sprovedenim u Američkom udruženju za istraživanje raka, rizik od razvoja različitih vrsta raka je veći ako imate masnoću na trbuhu. Pokazalo se da je rizik od raka zbog masnoće u trbuhu, isti kao i rizik od raka kod pušača. Stomačna mast može izazvati razvoj raka bubrega, debelog crijeva i pankreasa.

Rizik od razvoja astme

Iako možda ne mislite da se stomačna mast i astma mogu povezivati na bilo kakav način, podaci Nacionalnog instituta za pluća i krv pokazuju da je abdominalna gojaznost jedan od potencijalnih uzročnika ovog oboljenja. Otežano disanje dovodi do toga da mišići postaju čvršći i da se disajni put sužava. Rezultat toga je da osoba teško diše, čak i nakon obavljanja jednostavnih zadataka kao što su hodanje ili penjanje stepenicama.

Povećan rizik od dijabetesa

Prema istraživanju objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine, jedan od uzročnika dijabetesa može biti i višak masnoće u trbuhu. Masno tkivo trbuha može izazvati simptome dijabetesa, jer višak masnoće dovodi do inzulinske rezistencije. 

Podijeli članak