Koji su glavni uzroci podočnjaka?

Podočnjaci mogu biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema

Mnogi ljudi se oslanjaju na krastavce, kremu za oči, serume ili druge metode kako bi ublažili ili uklonili tamne krugove ispod očiju. 

Prije svega, treba se utvrditi pravi uzrok problema, kako biste znali kako pravilno da ga tretirate. 

Problemi s bubrezima

Jedan od mogućih uzroka vaših podočnjaka mogu biti i problemi s bubrezima. Ostali znakovi mogu biti otečeni gležnjevi i prsti. Ako sumnjate da imate probleme s bubrezima, najbolje bi bilo da odmah odete doktoru i obavite testove.

Toksini

Toksini u vašem tijelu mogu izazvati podočnjake. Kada tijelo ima dosta toksina, vaš organizam postaje plodno tlo za sve vrste bolesti i infekcija. Zato je važno da redovno detoksificirate organizam kako bi vaša jetra radila efikasnije.

Stres

Kada je osoba pod stresom, kapilari oko očiju imaju tendenciju da pucaju. Zatim se krv širi ispod kože, što može dovesti do oksidacije. Kada dođe do toga, formira se tamno ljubičasta nijansa. Na ovaj način stres može biti uzročnik vaših podočnjaka.

Genetika

Ako ste još u djetinjstvu imali tamne krugove ispod očiju, šanse su da je genetika glavni krivac. Neka djeca ih prerastu, dok neki nikada neće. Međutim, ako smatrate da to nije nešto što se dešava u vašoj porodici, obratite se doktoru kako biste saznali razlog.

Pušenje

Ako ste dugogodišnji pušač, cigarete su vjerovatno glavni razlog zašto je dio ispod vaših očiju natečen. Prema mišljenju stručnjaka, pušenje povećava gubitak kolagena iz kože. Kada se ovo dogodi, dolazi do pojave tamnih krugova ispod očiju. 

Neispavanost

Deprivacija sna je očigledan uzrok natečenosti i tamnih krugova ispod očiju. Preporučljivo je spavati više i izbjegavati stres, međutim, doktori kažu da i previše sna može dovesti do pojavljivanja tamnih krugova ispod očiju. 

Starenje

Starenje je neizbježno, ali postoje metode uz pomoć kojih možete prikriti znakove ovog procesa. Kako starite, dolazi do gubitka masti i kolagena u koži. Kao rezultat toga, krvni sudovi ispod očiju postaju očigledniji. Zato je važno nositi kremu za sunčanje i kvalitetne sunčane naočale, jer vam ovo može pomoći u zaštiti vaše kože i očiju od sunca.

Podijeli članak