Jedno jaje sadrži visokokvalitetne proteine, vitamine, minerale, dobre masti i različite hranjive sastojke. Osim toga, jaja su bogata vitaminima B2, D, B6 i B12 i mineralima kao što su cink, željezo i bakar.
Šta će se dogoditi vašem tijelu ako počnete jesti dva jaja dnevno?
Nevjerovatne prednosti jedne od najzdravijih namirnica na svijetuIako postoji dosta rasprava oko konzumiranja žumanka, koji može povećati holesterol u krvi, posljednjih godina ovaj stav se promijenio zbog svih beneficija koje redovna konzumacija jaja donosi.
Holin iz jaja će poboljšati vaše pamćenje
Holin je esencijalno vodotopivo hranjivo, koje se nalazi u sastavu B-vitamin kompleksa. Samo jedan žumanjak sadrži oko 115 miligrama holina. On se smatra jednim od najvažnijih materijala za izgradnju mozga, i može vam pomoći da bolje pamtite.
Dobro zdravlje očiju
Jaja su puna antioksidanata koji su korisni za zdravlje očiju. Žumanjci su bogati luteinom, vrstom karotenoida, koji pomaže u borbi protiv starenja. Nedostatak luteina može dovesti do problema s vidom.
Bolje zdravlje kože, kose i noktiju
Vitamin B je nedavno stekao veliku popularnost u svijetu ljepote. Brojna istraživanja su pokazala kako dodavanje vitamina B u kreme za lice može pomoći u usporavanju procesa starenja. Vitamin B poboljšava zdravlje kože, kose i noktiju, suzbijanjem štete koju uzrokuju slobodni radikali.
Pomažu u gubitku težine
Prema novom istraživanju iz Rochester Centra za gojaznost u Americi, konzumiranjem jaja za doručak možete ograničiti unos kalorija tokom ostatka dana. Zbog visoke količine proteina u jajima osjećat ćete se sito duže vremena.
Smanjen rizik od raka
Žumanjci su jedna od rijetkih namirnica koje sadrže vitamin D, koji pomaže u smanjenju rizika od raka, kao i od bolesti srca i dijabetesa. Holin, koji se smatra korisnim za mozak, također pomaže u prevenciji raka.