Sve što trebate znati o boksu

Plemenita vještina koja ima nevjerovatne beneficije

Boks je sport visokog intenziteta koji ubrzava metabolizam i puls. Ova vještina je danas jedna od najpopularnijih vrsta treninga na svijetu, zahvaljujući svojoj efikasnosti i prednostima.

Iako možda osjećate strah od ulaska u boks ring, ove nevjerovatne beneficije će vas zasigurno razuvjeriti. Vaše okruženje će vas podržavati u ostvarenju ciljeva, a najbolji način da prestanete oklijevati je da provjerite šta vas čeka prije nego što počnete.

Kako da se pripremite?

Trideset minuta prije časa boksa, napunite energiju laganim obrokom ili grickalicom punom ugljikohidrata, kao što su grah, slatki krompir ili voćna salata. Zapamtite da je bitno da se hidratizirate prije početka časa.

Boks je trening visokog intenziteta koji radi na čitavom vašem tijelu, tako da bi najbolje bilo da na trening odete kada ne budete imali previše obaveza, obzirom da će vas ovaj trening umoriti.

Koju odjeću da odaberete?

Kada odlučujete šta ćete obući na čas boksa, najbitnije je da odaberete odjeću koja će ostati na mjestu. Većinu časa ćete nositi bokserske rukavice, što će vam onemogućiti da stalno podižete ili popravljate odjeću. Idealna odjeća za trening boksa je nešto u što ste sigurni da neće spasti dok se krećete i znojite.

Lagana odjeća je najbolja jer ćete se dosta znojiti. Osim udaraca, preskakat ćete i konopac, raditi čučnjeve, burpeese i slične vježbe.

Kakva oprema vam je potrebna?

Zapamtite da ćete se mnogo znojiti na času boksa. Ponesite veliku bocu vode, kako biste bili hidratizirani tokom treninga i nemojte zaboraviti da ponesete peškir. 

Izbjegavajte šminku na časovima boksa, a ako idete na trening odmah nakon posla, onda spremite vlažne maramice kako biste imali čisto lice. S bokserskim rukavicama nećete moći obrisati oči ako vam se maskara razmaže ili dođe u dodir s očima.

Šta da očekujete?

Boks studio će vam ponuditi odličan trening. Većina boks časova traje 60 minuta i uključuje kardio, vježbe snage i vježbe core-a. Svi krugovi su izazovni i pomoći će vam da sagorite od 500 do 1000 kalorija.

Šta učiniti na kraju treninga?

Nakon izazovnog treninga rastegnite se kako biste ubrzali oporavak. Konzumirajte puno vode i  proteina kao što su proteinski šejkovi, orasi ili piletina.

Ako ste početnik trebali biste sačekati jedan do dva dana prije nego što odete na još jedan čas. Početnici bi trebali ići na dva do tri časa boksa sedmično.

Podijeli članak