Jednostavni načini čišćenja bubrega

Kako održavati dobro zdravlje bubrega?

Održavanje optimalnog zdravlja bubrega je od vitalnog značaja za ispiranje opasnih toksina iz organizma. Najjednostavniji način za promovisanje zdravlja bubrega je konzumiranje određene hrane i pića.

Svakog dana vaši bubrezi čiste vašu krv i otklanjaju otpadne proizvode. Ako se ne otklone na vrijeme, stvaraju se toksini koji mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kao što su kamen u bubregu ili visok krvni pritisak.

Nema sumnje da je detoksikacija bubrega ključna za održavanje optimalnog zdravlja pod kontrolom.

Konzumirajte više vode

Već je dobro poznato koliko je bitno da pijete oko osam čaša vode svaki dan, kako biste održali optimalno zdravlje. Voda vas održava hidratiziranim i pomaže vašim bubrezima da pravilno funkcionišu. Kada pijete preporučenu količinu vode, ona ispire sve toksine koji se nakupljaju u vašem sistemu.

Đumbir

Đumbir je jedna od najboljih namirnica za čišćenje bubrega. Đumbir ima mnoga antioksidativna jedinjenja, koja su ključna za funkciju bubrega. Dodavanje đumbira čaju ili vodi, može pomoći u čišćenju krvi od toksina i smanjenju opterećenja bubrega.

Sok od limuna

Limunov sok se može dodati u vodu, kako bi se razrijedio i bio ukusniji. Sok od limuna je ključan za smanjenje razvoja bubrežnih kamenaca. Mala količina soka od limuna može biti izuzetno korisna za održavanje efikasnog funkcionisanja bubrega.

Lubenica

Lubenica je jedan od najčudesnijih plodova za održavanje zdravog organizma. Ovo voće je prepuno zdravih vitamina koji mogu pomoći u proizvodnji više urina. Više urina znači da se iz vašeg tijela uklanja više toksina. Tako se smanjuje mogućnost da se toksini nakupe unutar vaših vitalnih organa.

Brusnice

Brusnice su hranjive materije koje mogu da se bore protiv infekcija u urinarnom traktu. Visoka antioksidativna svojstva brusnica izbacuju mokraćne kiseline iz bubrega i pomažu im da duže budu zdravi. 

Jagode

Većina bobičastog voća je bogata antioksidantima. Jagode imaju jedinstvene osobine u borbi protiv bolesti bubrega. Napravite svoj vlastiti lijek za bubrege od jagoda i orašastih plodova. Ovu užinu možete grickati tokom čitavog dana, te tako poboljšati sveukupno zdravlje probavnog trakta.

Jabuke

Jabuke su pune vlakana i antioksidanata sa antiinflamatornim sastojcima, koji su neophodni za optimalnu funkciju bubrega. Jabuke se mogu rezati, dodati u kolače, a od njih se može napraviti i ukusni pire.

Podijeli članak