Načini da popravite držanje tijela

Navike koje će vam pomoći

Pravilno držanje ima važnu ulogu za generalno zdravlje i važno je koliko i ispravna ishrana, kvalitetan sad i redovno vježbanje. Osim toga, dobro držanje može pozitivno utjecati i na vaše mentalno stanje.

Ispravan stav će vam pomoći da održavate dobro zdravlje leđa i da bolje izgledate. Ako ste svjesni da vaše držanje nije savršeno, pokušajte sa nekim od ovih savjeta kako biste to promijenili.

Joga i pilates

Loše držanje može dovesti do komplikacija kičme, kao što je gubitak čvrstoće kostiju. Joga i pilates mogu poboljšati vaše držanje specifičnim pozama, koje rade na svakom dijelu vašeg tijela, uključujući i vaša leđa.

Vježbe za ramena i grudi

Još jedan savjet za poboljšanje držanja tijela je trening za ramena i grudi. Predugo sjedenje u jednom položaju može prouzrokovati stezanje u predjelu grudnog koša, što može dovesti do lošeg držanja. Vježbanjem ramena i grudi možete opustiti ukočene mišiće.

Fizička aktivnost je ključna

Jedan od načina da poboljšate držanje je da budete aktivni. Savjetuje se i da izbjegavate dizanje teških predmeta i prečesto savijanje.

Budite svjesni svog držanja

Ponekad, nakon dužeg vremena sjedenja u istom položaju, zaboravimo obraćati pažnju na naše držanje. Međutim, izrazito je bitno da budete svjesni toga kako sjedite i stojite, kako biste popravili vaše držanje.

Ne krivite leđa dok pričate s nekim

Pokušajte da se ne spuštate dok razgovarate s nekim. Ovo može dovesti do glavobolje, bolova u ramenima, leđima i problema sa srcem. Ovo nije samo loše za leđa, već i čini da izgledate nesamopouzdano.

Plivanje

Plivanje je odličan način da ojačate mišiće. Ova aktivnost radi na svim dijelovima tijela, uključujući stražnjicu, leđa i ramena. Plivanjem istežete gornji dio tijela, što plivanje čini odličnim načinom da ispravite leđa i popravite držanje.

Podijeli članak