Najbolje namirnice za zdravo debljanje

Dijeta za izgradnju mišića i dobivanje na težini

Za neke ljude, dobivanje na težini može biti jednako teško kao i gubitak težine za druge. Međutim, jednostavnim promjenama u ishrani možete učiniti ovaj proces lakšim, zdravijim i efikasnijim.

Body.ba vam donosi nekoliko zdravih namirnica koje, osim što će pomoći u održavanju vašeg zdravlja dodavanjem minerala i vitamina, pomoći će i u vašem cilju da se udebljate.

Domaći proteinski smoothie

Konzumiranje domaćih proteinskih smoothia može biti vrlo hranjiv i brz način za dobivanje na težini. Konzumiranje vlastitih sokova je najbolji način, jer su kupovne verzije često pune šećera, a imaju nedostatak hranjivih tvari. Također, spremanje ovog napitka kod kuće vam daje potpunu kontrolu nad okusom i sadržajem.

Mlijeko

Mlijeko je decenijama korišteno kao namirnica za dobivanje težine i izgradnju mišića. Ova namirnica pruža dobar balans proteina, ugljikohidrata i masti, te je dobar izvor kalcijuma, kao i drugih vitamina i minerala. Konzumiranje mlijeka je odličan način za dodavanje proteina u vašu ishranu.

Riža

Riža je jeftin izvor ugljikohidrata koji će vam pomoći da dobijete na težini. Samo jedna šolja kuhane riže osigurava 190 kalorija, 43 grama ugljikohidrata i vrlo malo masti. Riža se lako priprema i probavlja, međutim, trebate biti umjereni u konzumaciji ove namirnice zbog visokog sadržaja arsena.

Orasi i orašasti plodovi

Orasi su odličan izbor za vas ako se želite udebljati. Mala količina oraha sadrži preko sedam grama proteina i 18 grama zdravih masti. S obzirom na to da su veoma kalorijski guste, samo dvije šake dnevno mogu brzo dodati stotine kalorija.

Crveno meso

Crveno meso je vjerovatno jedna od najboljih namirnica za izgradnju mišića. Odrezak sadrži leucin - ključna aminokiselina koja je potrebna vašem tijelu za sintezu mišićnih proteina.

Krompir

Krompir je jednostavan i isplativ način za dodavanje kalorija. Krompir može osigurati potrebne ugljikohidrate i kalorije, koji vam mogu pomoći da dobijete na težini. Također, krompir može povećati skladištenje glikogena u mišićima – koji je dominantan izvor energije za većinu sportova i aktivnosti.

Losos i masna riba

Kao i crveno meso, losos i masna riba su odlični izvori proteina i važnih zdravih masti. Od svih hranjivih materija koje pružaju losos i masne ribe, omega- 3 masne kiseline su među najznačajnijim. Ove namirnice vam također osiguravaju visokokvalitetne proteine, koji mogu biti korisni za izgradnju mišića.

Suho voće

Osušeno voće je užina koja sadrži antioksidante i mikronutrijente. Suho voće ima visok sadržaj šećera i nije idealna opcija za dijetu za mršavljenje. S druge strane, to ih čini odličnim za dobivanje na težini, pogotovo zato što su pogodne za jelo i imaju odličan ukus. Suho voće je prepuno kalorija, zdravih vlakana i antioksidanata, te je konzumiranje istih jednostavan način da dodate ove hranjive sastojke u vašu ishranu.

Hljeb od cijelog zrna

Hljeb od cijelog zrna je još jedan dobar izvor ugljikohidrata, koji će vam pomoći da dobijete na težini. Možete spremiti jednostavne obroke s visokim udjelom kalorija, kombinovanjem hljeba s ostalim izvorima proteina kao što su jaja, meso i sir.

Avokado

Avokado je bogat zdravim mastima. Ova namirnica je kalorijski gusta, što ju čini odličnom hranom za debljanje. Avokado je također bogat vitaminima, mineralima i raznim korisnim biljnim jedinjenjima. 

Podijeli članak