Savjeti za zdrav želudac

Zdravlje probavnog sistema

Svakodnevne navike se mogu odraziti na zdravlje našeg želuca. Užurban doručak, dugo radno vrijeme, prerađeni obroci i ishrana dok smo u pokretu, ostavljaju nas nadutim i štete zdravlju našeg probavnog sistema.

Alternativne dijete, koje garantuju čudotvorni lijek za sve probleme s crijevima, nikada nisu bile popularnije, ali postoje daleko jednostavnija rješenja za popravljanje zdravlja probavnog sistema. Body.ba vam otkriva pet prirodnih i praktičnih savjeta koji će vam pomoći da održavate vaš želudac zdravim.

Prirodna dijeta

Vođenje uravnotežene ishrane čini čuda za vaša crijeva. Hrana kao što su jogurt i kiseli kupus su prirodni izvori probiotika, koji su zaslužni za povećavanje broja dobrih bakterija u vašim crijevima. Pobrinite se da jedete dosta svježeg voća i povrća, a iz ishrane izbacite prerađenu hranu. Posebno korisne namirnice mogu biti i brokule, borovnice i kakao.

Jedite polako

Ponekad je teško izdvojiti vrijeme za uživanje u svakom zalogaju, ali ipak pokušajte temeljito i polako žvakati hranu, kako biste olakšali probavni proces. Stručnjaci savjetuju da jedete male količine hrane više puta dnevno. Male promjene u načinu na koji jedete mogu napraviti veliku razliku kada je zdravlje vaših crijeva u pitanju.

Pazite na hidrataciju

Osim što voda pomaže vašim crijevima da rade nesmetano, ona pomaže i u ispiranju toksina, te može poboljšati i zdravlje vaše kože. Osam čaša vode dnevno je preporučena količina za odrasle ljude. Pokušajte uvijek uz sebe nositi bocu s vodom, kako biste bili hidratizirani čak i kada ste čitav dan u pokretu. Zapamtite da su kofein i alkohol dva najveća krivca za upale i probleme s crijevima.

Pokrenite se

Možda zvuči očigledno, ali vježbanje je odličan način da popravite zdravlje probavnog sistema. Ne morate raditi intenzivne kardio vježbe i treninge snage, dovoljno je da budete aktivni svaki dan i vaše tijelo će vam biti zahvalno na tome. Ovo je savršen izgovor da isprobate novi hobi poput plivanja ili joge, koji su također odlični za oslobađanje stresa.

Začinite svoj život

Nikada ne biste trebali zanemariti prirodne prednosti začina. Začini poput čilija, kumina, cimeta i paprike, osim što smanjuju upalu crijeva ograničavajući razvoj štetnih bakterija, također čine vaše obroke ukusnim i raznovrsnim.

Podijeli članak