Vježbe kod kuće za olakšavanje bolnih leđa

Trikovi koji će vam pomoći da spavate kao beba

Nedostatak sna vas čini mrzovoljnim, sumornim i postaje vam teško da se fokusirate na svakodnevno zadatke. Dugi sate vožnje ili rada na kompjuteru, u kombinaciji sa stresom i manjkom fizičke aktivnosti, učvršćuju mišiće naših leđa i čine nas previše nervoznim da se opustimo i spavamo.

Srećom, postoji nekoliko efektivnih tehnika opuštanja koje će vam pomoći da budete dovoljno fleksibilni da zaspite.

Joga pozicija

Ova pozicija opušta vašu kompletnu kičmu, posebno donji dio butina i leđa, te uklanja tvrdoću mišića. Također, radi na crijevima i može biti korisna i za vaš probavni sistem.

Lezite opušteno na leđima i polako podignite noge pod pravim uglom. Presavijte noge na koljenima dok se butine ne spuste na abdomen. Sve vrijeme držite gležnjeve i koljena zajedno.

Podignite noge na zid

Ova pozicija opušta noge i ispunjava vaša pluća kisikom. Držite jastuk ispod donjeg dijela leđa, zatim podignite noge vertikalno uz zid. Raširite ruke na stranu i dišite polako. Potpuno se opustite i ostanite u ovoj poziciji nekoliko minuta.

Vježba talasa

Vježba koja je izrazito efikasna za smanjenje bolova u leđima je vježba talasa. Postavite male peškire ispod vrata i struka. Opušteno zamahujte s ova stopala sa strana. Istovremeno nježno vrtite glavu bez prevelikog istezanja vrata. Pokrete biste trebali ograničiti na ono što vam tijelo dozvoljava.

Radite ovu vježbu nekoliko minuta, zatim lezite na stomak, te postavite jastuk ispod čela. Stavite svoje ispružene ruke pored sebe i potpuno se opustite. Opet, istovremeno pomjerajte obje noge na stranu.

Shavasana

Lezite na leđa, a ruke postavite tako da vam dlanovi budu podignuti prema gore. Skoncentrišite se na opuštanje tijela, počevši od nožnih prstiju pa sve do vrha glave. Ostanite u ovom položaju nekoliko minuta i sve vrijeme se trudite da dišete duboko i polako.

Podijeli članak