Navike u ishrani za dobro zdravlje srca

Vaša dijeta ima veliku ulogu

Gojaznost i nedostatak vježbanja mogu dovesti do kardiovaskularnih bolesti, srećom, moguće se zaštititi od istih ako napravite nekoliko promjena u načinu života i u prehrani.

Kardiovaskularne bolesti pogađaju veliki broj ljudi širom svijeta. Ključ za zaštitu od ovih bolesti je održavanje idealne težine. Da bi se ovo postiglo, mora se promijeniti način života, kao i prehrambene navike.

Najčešći uzroci kardiovaskularnih bolesti

Stres, pušenje, dijabetes, gojaznost, hipertenzija, visok holesterol i slične navike mogu uzrokovati bolesti srca. Danas je čak 25% svijeta pod utjecajem neke vrste kardiovaskularne bolesti.

Mediteranska ishrana

Mediteranska ishrana uključuje žitarice, mahunarke, svježe povrće, voće, ribu i maslinovo ulje. Konzumiranje mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda u ovoj ishrani je ograničeno. Dok je monozasićena masna kiselina i sadržaj ugljikohidrata visok u mediteranskoj ishrani, holesterol, zasićene masnoće i prosti sadržaj ugljikohidrata je manji.

Koje promjene napraviti da biste spriječili kardiovaskularne bolesti?

Hrana s jednostavnim šećerima, kao što su peciva, kolačići, bijeli hljeb i šećer, mogu izazvati nagli porast šećera u krvi, zbog njihovog glihemijskog indeksa. Stoga ove namirnice treba izbjegavati. Loj, koža piletine, masni dio crvenog mesa, također ne biste trebali konzumirati.

Ne trebate zaboraviti ni na pravilnu hidrataciju, obzirom da sve ćelije u tijelu trebaju vodu. Optimalno je da dnevno konzumirate 2-2,5 litra vode. Potrošnju alkohola trebate smanjiti na minimum.

Također, ključno je da produžite vrijeme jela na 15-20 minuta, tačnije, hranu trebate žvakati temeljito i polako.

Podijeli članak