Koji suplementi su najbolji neposredno poslije treninga?

Najvažniji period za unos nutrijenata

Period neposredno nakon treninga je ključni za unos nutrijenata i pružanje izmorenim mišićima dovoljno goriva i gradivnih materija kako bi se što prije oporavili i postali jači i veći.

Upravo je ovaj period perfektno vrijeme za unos većine suplemenata, a od kojih se posebno efikasnim pokazalo korištenje ovih pet.

Protein

Protein kao gradivna materija mišića naročito je potreban poslije treninga, a kako tada većini ljudi baš i nije ugodno jesti, proteinski šejk je idealno rješenje. Čak nije toliko ni važno koji će izvor i vrsta proteina biti, jedino što se može podsjetiti je to da se kroz naučna istraživanja utvrdilo da se whey protein najbrže razgrađuje i da je zbog toga izvrstan poslije treninga.

Kreatin

Suplement koji nosi molekule ATP-a, energije potrebne za vršenje teških fizičkih poduhvata, jedan je od najboljih suplemenata koji uopšte postoje. Pored toga, dokazano je da povećava snagu, izdržljivost, olakšava oporavak i kroz sve to djeluje izvrsno na povećanje mišićne mase. Vrijeme prije, a naročito poslije treninga je idealno za unos ovog suplementa.

Glutamin

Aminokiselina glutamin poboljšava oporavak i snižava efekte pretreniranosti, a kao posebno važan efekat na tijelo je podržavanje imunološkog sistema.

L-karnitin

L-karnitin je suplement kog sportisti koriste radi lakšeg opravka od jakih i izazovnih treninga. Njegovo korištenje smanjuje štetu na mišićnim vlaknima koja nastaje uslijed teških treninga i brže vraća organizam u "početno stanje".

Leucin

Kako se nakon treninga uglavnom sve vrti oko pitanja sinteze proteina, oporavka i povećanja mišićne mase, leucin je tu vrlo kvalitetno oružje koje podiže prag sinteze proteina na što ukazuju brojna naučna istraživanja. Za one kojima nije jasno o čemu se radi, sinteza proteina jeste zapravo sama mogućnost organizma od razgrađuje i koristi uneseni protein, a što je organizam spremniji da iskoristi veće količine proteina, moguće je napraviti i veće i vidljivije rezultate.

Podijeli članak