Prirodni načini da se zaštitite od ujeda komaraca

Ove dosadne štetočine mogu vam uništiti ljetnu zabavu

Toplije vrijeme znači više uživanja u aktivnostima na otvorenom kao što su planinarenje, sunčanje ili roštiljanje. Međutim, uz ove zabavne aktivnosti dolazi i sitna neugodnost – komarci. 

Kada je u pitanju zaštita od komaraca, sintetički repelenti nisu jedina opcija. U nastavku pročitajte još neke prirodne načine da se zaštitite od ovih dosadnih insekata.

Limunski eukaliptus

Limunski eukaliptus je odličan repelent koji je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti klasificirao kao registrirani repelent. Otkriveno je da eterično ulje eukaliptusa od limuna pruža 100-postotnu zaštitnu od komaraca do 12 sati.

Bonus: Limunski eukaliptus također pomaže u ublažavanju simptoma prehlade, kao što je kašljanje.

Mačja metvica

Mačja metvica se koristi u kulinarstvu, može se pušiti kao cigareta, a istraživanja pokazuju da se može koristiti i kao sredstvo za odbijanje komaraca. Razlika između ulja i biljke je u tome što kada izvlačite ulje iz biljke, ulje neće imati nuspojave. Ovo ulje je odobreno od strane EPA-e i pruža sedam sati zaštite od komaraca.

Ulje paprene metvice

Ulje paprene metvice je prirodni insekticid i sredstvo protiv komaraca. Ovo ulje možete pomiješati s drugim mirisima, kao što je limun, a potom ih utrljati u kožu. Ulje od paprene metvice može izazvati osip ako se direktno nanosi na kožu, stoga, da bi se ovo spriječilo, stručnjaci preporučuju da ga razblažite s uljem kanole.

Dodatni savjeti

Ključno je da izbjegavate okruženja u blizini jezera ili bazena, jer su ovakva područja privlačna komarcima. Ako provodite vrijeme u prirodi, koristite mali ventilator, kako biste se riješili ovih štetočina.

Podijeli članak