Loša koncentracija i pamćenje? Ovo su potencijalni uzroci

Savjeti za poboljšanje fokusa

U svijetu socijalnih medija, kada uvijek imamo osjećaj da moramo biti dostupni i da nešto propuštamo, nije čudno što sve više pojedinaca ima probleme s koncentracijom. Koncentracija je iznimno bitna za uspjeh, kako u školi i na poslu, tako i u svakodnevnom životu. 

Nedostatak koncentracije može utjecati na kvalitet obavljanja određenih zadataka. U nastavku teksta, Body.ba vam donosi najčešće uzroke loše koncentracije i slabog pamćenja.

Socijalni mediji

Izbjegavajte ulazak na socijalne medije dok ste na poslu ili dok obavljate neki zadatak. Socijalni mediji mogu ometati vašu koncentraciju, stoga bi najbolje bilo da ih provjeravate s vremena na vrijeme, ili tokom pauza.

Telefon

Tokom učenja ili posla, ugasite zvuk na vašem telefonu za sve poruke i pozive koji nisu povezani sa zadatkom koji obavljate. Pozive i poruke provjeravajte na pauzama, kako biste ostali fokusiraniji na posao.

Multitasking

Kad god je to moguće, posvetite vašu pažnju jednom projektu, umjesto da se fokusirate na obavljanje više zadataka istovremeno. Istraživanja su pokazala da fokusiranje na više zadataka odjednom oduzima više vremena od pojedinačnog obavljanja zadataka.

Dosada

Dosadni zadaci obično rezultiraju manjkom koncentracije. Ako je zadatak koji se nalazi pred vama dosadan, obećajte sebi da ćete se nagraditi nakon što ga završite. Prošetajte, izađite na kafu ili pojedite omiljeni slatkiš. Dosadne zadatke je lakše obaviti kada imate nešto čemu se možete radovati kada ga dovršite.

Stres

Kada imate previše obaveza, teže vam je da se fokusirate na obavljanje pojedinačnih zadataka. Ovo rezultira stresom i lošijom kvalitetom obavljenih zadataka. Jedan od načina da izbjegnete stres je meditacija. 

Umor

Umor je jedan od najčešćih uzroka loše koncentracije. Nekvalitetan san može loše utjecati na vašu sposobnost pamćenja i fokusa. Odraslim ljudima je potrebno od sedam do devet sati sna svaku noć. Stoga, umjesto da vrijeme u krevetu provodite listajući socijalne medije, pobrinite se da vam prioritet bude spavanje.

Glad

Vaš mozak se ne može fokusirati bez dovoljno hranjivih tvari u organizmu. Preskakanje obroka, naročito doručka, može biti jedan od glavnih uzročnika loše koncentracije. Potrudite se da jedete zdrave namirnice koje mogu poboljšati vaš fokus i pamćenje.

Podijeli članak