Evo zašto ne trebate piti hladnu vodu tokom velikih vrućina

Uznemiravajuće posljedice

Zbog ljetne vrućine, mnogi od nas žele da se rashlade čašom ledene vode, međutim, medicinski stručnjaci sugerišu da ovo nije zdravo i da može ostaviti loše posljedice na zdravlje.

Konzumiranjem ledene vode dolazi do značajne razlike između temperature tijela i ledene vode. Ovo može uzrokovati grčeve, usporiti otkucaje srca i uzrokovati pad temperature u krvi. Pijenje hladne vode također može otežati varenje a što je voda hladnija, to su posljedice teže.

Otežava varenje

Stručnjaci tvrde da hladna voda zahvata krvne žile i tako ograničava probavu. Fokus organizma više nije na varenju, već na regulisanju tjelesne temperature i temperature vode. Ovo izaziva gubitak vode i dehidraciju.

Dodatna energija koja se koristi za regulisanje temperature bi se prvobitno koristila u procesu varenja i apsorpcije nutrijenata. Zato je uvijek preporučljivo konzumirati vodu na sobnoj temperaturi.

Upala grla

Konzumiranje ledene vode, naročito nakon obroka, rezultira nakupljanjem viška sluzi koja formira zaštitni sloj respiratornog trakta. Međutim, kasnije trakt postaje ranjiv na mnoge upalne infekcije.

Otežava izgradnju masti

Stručnjaci kažu da ako pijete rashlađenu vodu nakon obroka, niska temperatura će učvrstiti masti iz namirnica koje ste upravo konzumirali. Ovo otežava organizmu da razbije neželjene masti u vašem tijelu. Preporučuje se da sačekate 30 minuta nakon obroka dok ne popijete vodu.

Može smanjiti puls

Neka istraživanja su pokazala da hladna voda može imati važnu ulogu u smanjenju brzine otkucaja srca. Konzumiranje ledene vode navodno stimuliše deseti kranijalni nerv - značajan dio autonomnog nervnog sistema u tijelu koji snižava srčani ritam. Kada konzumirate ledenu vodu, niske temperature vode stimulišu živce da uzrokuje pad srčane frekvencije.

Bol u želucu

Umjesto ledene vode, stručnjaci preporučuju da nakon treninga popijete toplu čašu vode. Kada vježbate, vaše tijelo stvara mnogo toplote. Ako odmah popijete ledeno hladnu vodu, neusklađenost temperatura može da utječe na vaš digestivni trakt. Osim toga, vaše tijelo ne može apsorbirati ledenu vodu, a ovo može izazvati bol u želucu.

Podijeli članak