Želite početi vježbati? Evo sve što biste trebali znati

Savjeti za početnike

Dakle, odlučili ste se da ponovo počnete trenirati, ili je ovo prvi put da ćete vježbati. U svakom slučaju, ovo je odlična odluka za vaše zdravlje. Vježbanje ima bezbroj prednosti, kako za vaše fizičko, tako i za mentalno zdravlje. Ako vježbate na pravi način, ovo može biti efektivan i zabavan način da uljepšate život.

Fitness industrija je ogromna, te postoji mnoštvo pravila zbog kojih vam može biti teško da odredite odakle trebate početi. U nastavku pročitajte osnovne savjete za početnike u vježbanju.

Nabavite ispravnu opremu

Ako nikada prije niste trenirali, vjerovatno nemate ispravnu odjeću i obuću koja vam je potrebna kako bi vaš trening bio uspješan. Prije svega, kupite udobnu obuću u kojoj se možete slobodno kretati. Izbjegavajte odjeću koja je previše uska i koja vam otežava kretanje.

Dajte sebi vremena

S obzirom na to da možda nećete znati tačno šta radite, vjerovatno ćete napraviti nekoliko pogrešnih čučnjeva ili ispustiti nekoliko bučica dok se ne počnete osjećati ugodno. Vježbanje je vještina koja zahtijeva vrijeme za učenje, tako da se ne trebate osjećati loše ako na početku ne budete odlično obavljali svaki trening.

Nemojte postavljati nerealne ciljeve

Ako ste se tek odlučili da počnete vježbati, šanse su da ste isplanirali intenzivne treninge svakodnevno. Ako se desi da propustite jedan trening, možda se odlučite da odustanete. Ključno je da postavite realne ciljeve kojih se možete pridržavati. Vremenom, što više budete vježbali, vaša kondicija će rasti i puno lakše ćete obavljati treninge. Na početku ipak odaberite jednostavnije treninge koje neće biti teško obavljati.

Hidratacija je ključna

Uvijek sa sobom nosite bocu vode i trudite se da budete hidratizirani tokom cijele sesije. Vjerovatno će vašem tijelu biti potrebno više hidratacije nego obično tokom treninga. Ako ne pijete dovoljno vode prije ili za vrijeme vježbanja, postoji rizik od grčeva u mišićima.

Uvijek se zagrijte prije treninga

Neophodno je da se zagrijete prije svakog treninga. Zagrijavanjem vaši mišići dobivaju potrebnu krv koja im pomaže da pravilno funkcionišu. Zagrijavanje pomaže da smanjite rizik od ozljeda, te da maksimizirate performanse.

Podijeli članak