Prednosti tuširanja hladnom vodom ljeti

Zdravstvene koristi ledene vode

Bilo da ste se namjerno odlučili istuširati hladnom vodom, ili ste jednostavno bili posljednji na redu u punom domaćinstvu, hladan tuš može biti pravi blagoslov. Prema mišljenju stručnjaka za zdravlje i fitness, hladni tuševi mogu ponuditi mnogobrojne prednosti za zdravlje tijela i kože.

Tuširanje hladnom vodom rano ujutro ili na kraju dana može biti izazov za mnoge, jer većina ljudi koristi toplu vodu za opuštanje tijela. Međutim, hladni tuševi zapravo nude mnogobrojne prednosti za tijelo i mogu pomoći u poboljšanju zdravlja na više načina.

Promoviše gubitak masnoće

Hladni tuševi aktiviraju smeđu mast koja proizvodi toplinu oko tijela. Povećana aktivnost smeđe masti sagorijeva kalorije i održava tijelo toplim. Istraživanja su pokazala da hladne temperature mogu povećati smeđu mast 15 puta više od normalne količine.

Poboljšava imunitet

Istraživanje u Engleskoj je pokazalo da redovno tuširanje hladnom vodom pokreće metabolizam. Hladan tuš povećava metaboličku brzinu i količinu bijelih krvnih zrnaca u tijelu.

Poboljšava cirkulaciju

Poboljšana cirkulacija znači bolje opće kardiovaskularno zdravlje. Među prednostima tuširanja hladnom vodom je i dobar protok krvi kroz tijelo.

Smanjuje stres

Istraživanje je pokazalo da hladni tuševi mogu pomoći u razvoju nervnog sistema koji je otporan na stres. Hladni tuševi također mogu pomoći u smanjenju nivoa mokraćne kiseline, te pojačati glutation u krvi, što pomaže u smanjenju stresa. Utvrđeno je i da hladni tuševi ublažavaju simptome depresije stimulišući oslobađanje noradrenalina - hemikalije koja je zaslužna za ublažavanje depresije.

Poboljšava plodnost

Utvrđeno je da hladni tuševi povećavaju broj spermija i poboljšavaju plodnost. Istraživači su rekli da bi hladna voda mogla preokrenuti efekte toplih kupki - koje su smatrane efikasnim muškim kontraceptivima.

Promoviše brži oporavak mišića

Istraživanje iz 2009. godine pokazalo je da hladna kupka nakon intenzivnog treninga poboljšava cirkulaciju i pomaže u uklanjanju mliječne kiseline, što može ubrzati oporavak mišića.

Poboljšava izgled i zdravlje kože i kose

Prednosti hladnog tuša ne samo da popravljaju zdravlje, već mogu učiniti i da izgledate bolje. Ledeno hladna voda može smanjiti rizik od gubitka previše prirodnih ulja na koži i kosi. Ona također pomaže da kosa izgleda sjajno i smanjuje opadanje dlaka.

Povećava energiju

Šok izazvan nakon što ledena voda dođe u dodir s vašim tijelom će rezultirati dubljim disanjem i ubrzanjem srčanog ritma, što dovodi do protoka krvi kroz cijelo tijelo.

Podijeli članak