Savjeti za vježbanje tokom velikih vrućina

Pridržavajte se ovih pravila

Ljeto je savršeno vrijeme za izlaske, zabavu i aktivnosti na otvorenom. Međutim, ljetna vrućina može biti veliki problem za one koji uživaju u vježbanju, zato je neophodno da budete posebno pažljivi kada je u pitanju trening na ekstremnim vrućinama.

Najveći problem, kada je u pitanju trening tokom ljeta, može biti zadržavanje hidrata i održavanje elektrolita i soli. Kada se znojite, vaše tijelo gubi vodu, elektrolite i sol. Ova delikatna ravnoteža vode i elektrolita je ključna za pravilno funkcionisanje organizma.

Hidratacija

Ključno je da pijete dovoljno vode kako biste izbjegli dehidraciju, omamljenost i mučninu. Dehidracija može čak dovesti i do otkazivanja bubrega ili, u ekstremnim slučajevima, može biti fatalna. Međutim, ne trebate otići ni predaleko u suprotnom smjeru. Konzumiranje previše vode može dovesti do hiponatremije, koja vodi ka mučnini, konfuziji, grčevima u mišićima i napadima.

Vrijeme je važno

Osim ako ne trenirate za događaj koji se odvija tokom dnevne vrućine, izbjegavajte vježbanje u periodu od 10 do 15 sati. Ovo je najtopliji dio dana. Generalno, najbolje vrijeme za vježbanje je ujutro, a to se pogotovo odnosi na ljetni period.

Provjerite vremensku prognozu prije nego što počnete vježbati. Ako postoji upozorenje o toploti, to znači da je zagađenje vazduha visoko i da bi vjerovatno bilo bolje da vježbate u zatvorenom.

Oprema

Lagani materijali i krema za sunčanje su ključni elementi treninga na otvorenom. Tamna odjeća će upijati toplotu, stoga je izbjegavajte. Pamučni materijal će pomoći u isparavanju znoja. Također, možete pokušati s posebno dizajniranim majicama za vježbanje, koje se često prave od materijala koji vas rashlađuje.

Osim udobne i lagane odjeće, nemojte zaboraviti kremu za sunčanje. Važno je da zaštitite vašu kožu kako ne biste prouzrokovali oštećenja.

Podijeli članak