Dijeta poznatih tenisera: Kako se hrane Federer, Nadal, Đoković?

Režim ishrane poznatih sportista

Pravilna dijeta i režim ishrane su važan dio karijere svakog tenisera. Postoji mnogo stvari koje čine pravog igrača, a ono što se odvija iza ekrana ponekad se uzima zdravo za gotovo.

Aktivnosti van terena, kao što su trening, pravilna ishrana, tehnike oporavka i vježbe istezanja, značajno doprinose sposobnostima igrača da nastupe na terenu. 

Caroline Wozniacki

Vjerovali ili ne, omiljena hrana Caroline Wozniacki  je brokula. Ona preferira ručak koji sadrži dosta povrća, malo piletine i malo riže. Kada joj brokule dosade, ona ih zamijeni špinatom i šparogama. Palačinke su joj jedan od favorita za doručak, a ako se ne mora spremati za meč, uživa u sladoledu od vanilije i toploj čokoladnoj torti.

Gotovo prije svakog meča jede tjesteninu, jer ovako dobije potrebnu energiju. Tokom meča jede banane, energetske napitke ili čokoladice koje joj daju količine izgubljenog kalijuma.

Nakon utakmice, tokom perioda oporavka, Caroline preferira pića bogata hranjivim tvarima, po mogućnosti s okusom jagode. 

Simona Halep

Simona Halep voli morske plodove i uživa u sushiju. Dio njene dijete je i tjestenina s maslinovim uljem i malo parmezana. Ona pazi na pravilnu hidrataciju tokom mečeva.

Tokom meča konzumira banane ili energetske pločice kako bi povratila izgubljenu energiju. Nakon meča, Halep priznaje kako se uvijek počasti pizzom.

Roger Federer

Roger Federer obožava pizzu, međutim, u posljednjih 20 godina, Federer se uvijek drži iste sigurne opcije prije svakog meča - tjestenine. Federer kaže da je pasta tokom cijele njegove karijere bila korisna za njega i da nikada nije osjećao potrebu da pronađe alternativu.

Njegova omiljena hrana je čokolada. Za vrijeme utakmica, Federer konzumira energetske čokolade i banane. Za doručak preferira domaće vafle, nakon čega pije čašu svježeg soka i šoljicu kafe. Za večeru, Federer najviše voli začinjenu hranu.

Rafael Nadal

Rafael Nadal voli morske plodove. Gotovo uvijek jede ribu kada ne mora igrati utakmice. Često jede masline, koje su uključene u njegovu dnevnu ishranu. Nadal redovno jede i tjesteninu, zajedno sa škampima i gljivama.

Novak Đoković

Novak Đoković je na dijeti bez glutena, a svoj dan započinje doručkom punim šećera. Med, voće i zobena kaša su fiksna rutina u njegovoj ishrani. Njegova dijeta je ispunjena glukozom i fruktozom, koje se nalaze u voćnim plodovima koje svakodnevno konzumira.

Podijeli članak