Opasne bakterije koje se mogu nalaziti u hrani

Uzročnici trovanja hranom

Povraćanje, mučnina, dijareja i grčevi u stomaku, samo su neki od simptoma trovanja hranom. U nekim slučajevima trovanje hranom može biti fatalno. 

Primarni uzrok je prisutnost bakterija u namirnicama koje konzumirate. Da biste spriječili trovanje hranom, potrebno je poznavati potencijalne bakterije koje se mogu nalaziti u vašoj hrani.

Salmonella enteritidis

Salmonela je jedan od najčešćih uzroka trovanja hranom. Salmonela se često prenosi putem kontaminiranih životinjskih izmeta i nalazi se kod nekih peradi, mesa i u jajima. Kada su ove namirnice nedovoljno kuhane, može doći do infekcije salmonelom. Stoga je važno dobro isprati i spremiti hranu prije nego što je pojedete.

Ako je hrana sa salmonelom pohranjena u vrućoj i vlažnoj prostoriji, broj bakterija će se umnožiti. Osobe zaražene salmonelom mogu imati dijareju, grčeve u želucu i groznicu. Simptomi mogu trajati između 4 i 7 dana.

Važno je znati i to da ako ste zaraženi ovom bakterijom, trebate biti oprezni da ne dođete u izravan kontakt s ljudima oko vas. Na primjer, ako nakon odlaska u toalet ruke ne operete temeljito, vrlo lako možete zaraziti osobe u vašem okruženju.

Clostridium perfringens

Mnoge namirnice imaju Clostridium perfringens, ali u manjoj količini. Ova bakterija je obično prisutna u mesu i peradi, kao i u njihovim proizvodima. Ove bakterije nastaju u vlažnom okruženju ili u namirnicama koje dugo stoje na sobnoj temperaturi. Otkriveno je da hrana koja se konzervira u kućanstvu, a nije dobro pripremljena, kao što je zeleni grah, kukuruz, repa i šparoge, ima ovu bakteriju. Ako određena hrana ima malu izloženost kisiku, može doći do proizvodnje ove bakterije.

Loša vijest Clostridium perfringensa je ta što ovu bakteriju ne možete uništiti kuhanjem, te se može umnožiti ako se hrana ne pojede odmah već ostane na sobnoj temperaturi nekoliko sati. Jednom kada se konzumira, bakterije će proizvesti toksine u želucu, što će dovesti do različitih simptoma kao što su slabost mišića, nerazgovijetan govor, suha usta, teško gutanje i zamagljen vid. Simptome osoba počinje osjećati 13 do 36 sati nakon konzumiranja hrane zaražene ovom bakterijom.

Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes uglavnom se nalazi u nekuhanom mesu, narescima, povrću, mekim sirevima i nepasteriziranom mlijeku. Također je prisutna i u tlu i vodi. Ova bakterija obično uzrokuje bolesti kod starijih osoba, trudnica i drugih osoba sa slabim imunološkim sistemom.

Simptomi uključuju dijareju, mučninu, bolove u mišićima i povišenu temperaturu. Nakon konzumacije hrane zaražene ovom bakterijom, mogu proći čak tri sedmice do pojavljivanja prvih simptoma. Važno je da djeca budu zaštićena od ove bakterije, jer može dovesti do dugotrajnih neuroloških oštećenja.

Escherichia coli

Escherichia coli, poznatija kao E coli, prisutna je u crijevima životinja i ljudi. Neki spojevi E coli su zapravo bezopasni, no većina njih je opasna jer proizvodi toksine.

Kada osoba unese ovu bakteriju, može doći do teških simptoma dijareje, niske temperature, povraćanja i grčeva u želucu. U nekim situacijama može doći i do stanja opasnih po život kao što su akutno zatajenje bubrega, anemija i nizak broj trombocita.

Campylobacter

Campylobacter je bakterija koja je uglavnom prisutna u nedovoljno kuhanom ili sirovom mesu i peradi. Ponekad se nalazi u nepasteriziranom mlijeku. Campylobacter je poznat kao najčešći uzrok bolesti koje se prenose hranom. Bakterije imaju tendenciju da rastu brže kada se hrana ne kuha ispravno. Kada se osoba zarazi ovom bakterijom, može osjetiti simptome u vidu povraćanja i dijareje.

Prema mišljenjima stručnjaka, uvijek je najbolje dobro pripremiti i kuhati hranu prije jela. Bakterije su osjetljive na toplinu, zbog čega ih visoke temperature mogu ubiti.

Podijeli članak