Kako izliječiti opekotine od sunca?

Prirodni načini da smanjite bol

Ako ste predugo izloženi jakom suncu bez odgovarajuće zaštite, to će se negativno odraziti na vašu kožu. Da biste pomogli vašoj koži da brže zaraste i smanjili bolove uzrokovane opekotinama, važno je da počnete s tretiranjem kože čim osjetite bol.

Prvo što trebate učiniti je skloniti se sa sunca. Nakon toga, istuširajte se hladnom vodom i lagano osušite tijelo. Konzumirajte puno vode jer opekotine od sunca uvlače tečnost s površine kože i ostatka tijela. U nastavku pogledajte najbolje prirodne metode za smanjenje opekotina od sunca.

Soda bikarbona i zobena kaša

Ubacite nekoliko kašika sode bikarbone u kadu punu hladne vode. Nakon 15 do 20 minuta, oštećenja od sunca će se početi smanjivati. Možete dodati i kašiku zobi, koja također ublažava iritaciju i pomaže koži da zadrži svoju prirodnu vlažnost.

Aloe vera

Ako u svojoj kući nemate biljku aloe vere, trebali biste je nabaviti. Gel iz ove biljke stoljećima se koristi za sve vrste bolesti, od uznemirenog želuca do infekcija bubrega. Nanošenje gela direktno na kožu pruža trenutno, umirujuće olakšanje od opekotina. Ako ne možete nabaviti biljku, probajte sa aloe vera gelom, koji možete pronaći u apotekama.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice, osim što vas može opustiti, može umiriti i kožu oštećenu od sunca. Pripremite čaj kao i obično i pustite ga da se ohladi. Nakon toga, namočite peškir u njega i nanesite ga na oštećeno područje. Ako ste alergični na polen ne biste trebali koristiti ovaj tretman, kako ne biste dobili alergijsku reakciju.

Sirće

Mišljenja su podijeljena kada je u pitanju olakšanje opekotina od sunca uz pomoć sirćeta. Neki smatraju da dodavanje dvije šoljice sirćeta u hladnu vodu za kupanje može pomoći da se opekotine smanje, dok drugi sugerišu da visoka kiselost sirćeta samo pogoršava stvari. Ako ranije niste koristili ovaj tretman na manjim, lakšim opekotinama od sunca, najbolje je da ga ne isprobavate za veće i ozbiljnije opekotine.

Podijeli članak