Strategije koje će vam pomoći da se nosite sa anksioznošću

Korisne metode koje pomažu

Da li vam je poznat osjećaj kada vaše srce ubrzano kuca u stresnim situacijama? Ili se možda vaši dlanovi znoje kada ste suočeni sa zadivljujućim zadatkom ili događajem?  Ovaj prirodni odgovor našeg tijela na stres naziva se anksioznost.

Kod anksioznosti je najvažnije da otkrijete koji su to vaši okidači. Za mnoge ljude to su stresne situacije poput prvog dana na poslu, prezentacija pred velikom grupom ljudi ili sudjelovanje na velikom takmičenju. Identifikovanje okidača je jedan od najvažnijih koraka u suočavanju i upravljanju anksioznim napadima. Međutim, otkrivanje okidača nije uvijek jednostavno. Srećom postoje metode koje će vam pomoći da otkrijete vaše okidače i da se lakše nosite sa stresnim situacijama.

Vježbajte fokusirano, duboko disanje

Pokušajte duboko disati ukupno 5 minuta. Dok udišete zrak, usporit ćete otkucaje srca i ovo će vam pomoći da se smirite. Tehnika dubokog disanja je poznata kao pomoć u smirivanju anksioznosti.

Analizirajte tok vaših misli

Ispitajte vaš misaoni uzorak. Negativne misli se mogu ukorijeniti u vaš um i učiniti da se situacija čini ozbiljnijom nego što jeste. Jedan od načina da se smirite je da razmislite o svojim stavovima i provjerite da li su istiniti. Ovako ćete shvatiti da li imate kontrolu nad situacijom.

Koristite aromaterapiju

Smatra se da aromaterapija pomaže u aktiviranju određenih receptora u vašem mozgu što potencijalno može olakšati anksioznost. Bilo da koristite eterična ulja ili svijeće, mirisi poput lavande, kamilice i tamjana mogu biti veoma umirujući.

Otiđite u kratku šetnju

Ponekad je najbolji način zaustavljanja anksioznih misli da se udaljimo od situacije. Fokusiranje na vaše tijelo i um može pomoći u oslobađanju anksioznosti. Osim toga, dobro je poznato da fizička aktivnost oslobađa endorfine - hormone zaslužne za osjećaj sreće.

Najčešći okidači

Otkrijte vaše okidače kako biste lakše upravljali njima. Možete ih otkriti sami, ili u razgovoru s terapeutom. Okidači ponekad mogu biti očigledni, poput kofeina, alkohola ili pušenja. U drugim slučajevima oni mogu nastati zbog dugoročnih problema kao što su situacije vezane za posao, obaveze, financije, druge osobe i slično. Kada shvatite koji je vaš okidač, pokušajte da ograničite vašu izloženost.

Svakodnevno meditirajte

Iako je potrebno dosta prakse kako biste meditaciju obavili uspješno, pažljiva meditacija, kada se obavlja redovno, može vam pomoći da trenirate vaš mozak i da odbacite negativne misli kada se pojave. Ako vam je teško da se fokusirate i da sjedite mirno, pokušajte sa jogom.

Podijeli članak