Zašto je vježbanje tako važno?

Razlozi zbog kojih ćete zavoljeti vježbanje

Svi već znaju da je vježbanje važno za naš svakodnevni život, ali možda nismo svjesni šta sve vježbanje može učiniti za nas. Naša tijela su osmišljena i evoluirala su tako da uvijek budu aktivna. 

Povećanjem nivoa fizičke aktivnosti u svakodnevnom životu, ne samo da ćete smanjiti količinu masti u tijelu, već ćete poboljšati funkciju mnogih organa u tijelu.

Poboljšava energiju

Postoje mnoge prednosti redovnog vježbanja i održavanja kondicije. Vježbanje, osim što povećava nivoe energije, može i poboljšati snagu i efikasnost kardiovaskularnog sistema. Vježbanjem kiseonik i hranjive materije dolaze do vaših mišića. Kada vaš kardiovaskularni sistem radi pravilo, vi ćete imati puno više energije u svakodnevnom životu.

Vježbanje poboljšava snagu mišića

Vježbanje održava vaše mišiće jakim i pomaže vašim zglobovima, tetivama i ligamentima da budu fleksibilni, tako da vam bude lakše da se krećete i smanjite rizik od povrede. Snažni ligamenti i mišići smanjuju rizik od bolova u zglobovima i donjem dijelu leđa. Oni također poboljšavaju koordinaciju i ravnotežu.

Vježbanje vam pomaže da održavate zdravu težinu

Što više vježbate, više kalorija ćete sagorijevati. Vaši mišići se razvijaju, a samim tim i brzina vašeg metabolizma. Kao rezultat ovoga možete izgubiti težinu i izgledati fizički bolje.

Vježbanje poboljšava moždanu funkciju

Vježbanje povećava protok krvi i nivo kiseonika u mozgu. Također, vježbanje potiče oslobađanje hemikalija u mozgu koje su odgovorne za proizvodnju ćelija u hipokampusu - dijelu mozga koji kontroliše pamćenje i učenje. Fizička aktivnost povećava koncentraciju i kognitivne sposobnosti, te pomaže u smanjenju rizika od degenerativnih bolesti kao što je Alchajmerova bolest.

Vježbanje je dobro za zdravlje srca

Vježbanje smanjuje LDL (loši holesterol koji začepljuje arterije), a povećava HDL (dobar holesterol) i smanjuje krvni pritisak. Pored toga, vježbanje također jača vaše srce, a u kombinaciji sa zdravom ishranom, vježbanje smanjuje rizik od razvoja konorarne bolesti srca.

Redovno vježbanje smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2

Redovno vježbanje pomaže u kontroli nivoa glukoze u krvi, što pomaže u sprječavanju ili odlaganju nastanka dijabetesa tipa 2. Vježbanje pomaže u sprječavanju gojaznosti, što je jedan od primarnih faktora razvoja dijabetesa tipa 2.

Podijeli članak