Predmeti puni bakterija koje vjerovatno svakodnevno koristite

Nesvjesno izlaganje opasnim bakterijama

Iako izloženost bakterijama može ojačati naš imunološki sistem, neke vrste mogu biti izrazito štetne za nas. Sapun i voda nam mogu biti najbolja pomoć u zaštiti od štetnih bakterija s kojim se često susrećemo, ali korisno je i da znamo koji predmeti mogu biti opasni.

Iako toga nismo svjesni, ove štetne bakterije svakodnevno nosimo sa sobom i mogu biti potencijalni uzroci infekcija i bolesti. Pogledajte pet predmeta za koje niste znali da mogu biti štetni za vas.

Mobitel

Koliko god korisni i zanimljivi naši mobiteli bili, oni su također puni opasnih bakterija. Bakterije koje prenesete na vašu kožu nisu toliko opasne, ali stavljanje ruku u usta ili trljanje očiju nakon korištenja telefona može vam donijeti neželjene infekcije i bolesti. Stručnjaci savjetuju da najmanje jednom dnevno telefon obrišete vlažnom maramicom koja sadrži alkohol.

Ruksak ili torba

Naše torbe idu svugdje sa nama, a najčešće nas čekaju na podu dok ih ponovo ne podignemo. Nakon toga torbu nesvjesno stavljamo na površine na kojim spavamo ili s kojih jedemo. Ovako rizikujemo da bakterije i klice koje je naša torba pokupila s poda unesemo u naš organizam. 

Boce vode

Stručnjaci savjetuju da se s plastičnih boca za vodu prebacite na metalne. Metal može zaustaviti rast bakterija, dok plastika dopušta mikroorganizmima da prianjanju, nakupljaju se i potiču rast bakterija. Iako klice s plastičnih boca ne mogu uzrokovati bolesti, sigurnije je da nabavite flašu koju ćete svakodnevno čistiti spolja i iznutra, pogotovo ako ste je napunili nečim drugim osim vode.

Kontaktne leće

Stručnjaci kažu kako je većina bakterija koje nas okružuju korisna, međutim, kada je riječ o zdravlju očiju, trebamo biti izrazito oprezni. Iako su kontaktne leće čiste, ako ih stavite u oči prljavim prstima riskirate potencijalnu pojavu konjunktivitisa ili infekciju rožnjače. Operite ruke prije stavljanja kontaktnih leća kako biste bili sigurni.

Četkica za zube

Iako zvuči nevjerovatno, bakterije iz vaše WC školjke zaista mogu doći do četkice za zube. Zato bi najbolje bilo da vašu četkicu za zube držite u ormariću ili u drugoj prostoriji. Trudite se i da mijenjate četkicu za zube svaka tri do četiri mjeseca, kako biste zaustavili nakupljanje bakterija.

Podijeli članak