Kako se kafa pije širom svijeta?

Različiti rituali ispijanja kafe

U svijetu se svakodnevno konzumira više od milijardu šoljica kafe, te gotovo svaka zemlja ima svoju jedinstvenu kulturu s tradicionalnim receptima pripreme kafe.

Ovih 10 pića dat će vam uvid u načine na koje se kafa priprema i konzumira širom svijeta.

Türk kahvesi, Turska

Turska kafa se pravi od mljevenih, nefiltriranih zrna kafe i poslužuje se u bakrenim posudama. Šećer se dodaje kafi prije nego što voda proključa, što daje ovoj kafi karakterističnu slatkoću. 

Cafe de Olla, Meksiko

Klinčići, anis i cimet daju Cafe de Olla njen prepoznatljiv okus. Začini, talog kafe i minimalno obrađeni šećer kuhaju se u zemljanim glinenim posudama, a zatim se procijede kroz mrežasto sito. Neki dodaju čokoladu umjesto tradicionalnog smeđeg šećera. Bez obzira na ove varijacije, miris ovog pića je uvijek prepoznatljiv, kao i glinene šoljice u kojima se poslužuje.

Kaffeost, Finska

Većina ljudi se odlučuje za mlijeko ili za vrhnje kao dodatak kafi, ali u dijelovima Skandinavije ljudi ipak preferiraju dodavanje sira svom jutarnjem napitku. Kaffeost ili "kafa sir" dolazi iz Finske. U napitak se dodaje relativno blag sir koji poprima kremastu strukturu i slađi okus kada je napunjen vrućom kafom.

Espresso, Italija

Talijanski espresso se tipično poslužuje uz krišku limuna. Ovaj napitak se sprema tako što se sitno mljevena zrna stavljaju pod paru u aparatu, stvarajući tako kafu s pjenušavim gornjim slojem.

Cà phê đá, Vietnam

Poznata po svom slatkom okusu i jačini, ova ledena kafa se sprema od krupno mljevene tamne pečene kafe. Dodaje se u šoljicu s mlijekom a potom se dodaje prethodno skuhana kafa i led.

Cafezinho, Brazil

Slično espressu, Cafezinho je jaka kafa koja se sipa u male šoljice. Jedina razlika je u tome što se Cafezinho prethodno zaslađuje. Napravljen je od filtrirane kafe, a zrna kafe i šećera se melju zajedno.

Cafe Bombon, Španija

Za one koji uživaju u slađem okusu kafe, Cafe Bombon sigurno će biti idealan jutarnji napitak. Ova kafa je jaka, gusta i slatka, a mlijeko se stavlja kao podloga za kafu.

Irska kafa, Irska

Ova koktel-kafa sastoji se od vruće kafe, irskog viskija i šećera, a na vrh se dodaje i gusta krema.

Wiener Mélange, Austrija

Poput cappuccina, ovo piće je espresso preliven toplim mlijekom i mliječnom pjenom, a često se dodaje i šlag i kakao prah.

Café au lait, Francuska

Francuzi svoj jutarnji napitak vole s jednakim količinama mlijeka i skuhane kafe. Trik je poslužiti napitak u velikoj šoljici, kako bi se olakšalo umakanje kroasana u kafu.

Podijeli članak