U svijetu se svakodnevno konzumira više od milijardu šoljica kafe, te gotovo svaka zemlja ima svoju jedinstvenu kulturu s tradicionalnim receptima pripreme kafe.
Kako se kafa pije širom svijeta?
Različiti rituali ispijanja kafeOvih 10 pića dat će vam uvid u načine na koje se kafa priprema i konzumira širom svijeta.
Türk kahvesi, Turska
Turska kafa se pravi od mljevenih, nefiltriranih zrna kafe i poslužuje se u bakrenim posudama. Šećer se dodaje kafi prije nego što voda proključa, što daje ovoj kafi karakterističnu slatkoću.
Cafe de Olla, Meksiko
Klinčići, anis i cimet daju Cafe de Olla njen prepoznatljiv okus. Začini, talog kafe i minimalno obrađeni šećer kuhaju se u zemljanim glinenim posudama, a zatim se procijede kroz mrežasto sito. Neki dodaju čokoladu umjesto tradicionalnog smeđeg šećera. Bez obzira na ove varijacije, miris ovog pića je uvijek prepoznatljiv, kao i glinene šoljice u kojima se poslužuje.
Kaffeost, Finska
Većina ljudi se odlučuje za mlijeko ili za vrhnje kao dodatak kafi, ali u dijelovima Skandinavije ljudi ipak preferiraju dodavanje sira svom jutarnjem napitku. Kaffeost ili "kafa sir" dolazi iz Finske. U napitak se dodaje relativno blag sir koji poprima kremastu strukturu i slađi okus kada je napunjen vrućom kafom.
Espresso, Italija
Talijanski espresso se tipično poslužuje uz krišku limuna. Ovaj napitak se sprema tako što se sitno mljevena zrna stavljaju pod paru u aparatu, stvarajući tako kafu s pjenušavim gornjim slojem.
Cà phê đá, Vietnam
Poznata po svom slatkom okusu i jačini, ova ledena kafa se sprema od krupno mljevene tamne pečene kafe. Dodaje se u šoljicu s mlijekom a potom se dodaje prethodno skuhana kafa i led.
Cafezinho, Brazil
Slično espressu, Cafezinho je jaka kafa koja se sipa u male šoljice. Jedina razlika je u tome što se Cafezinho prethodno zaslađuje. Napravljen je od filtrirane kafe, a zrna kafe i šećera se melju zajedno.
Cafe Bombon, Španija
Za one koji uživaju u slađem okusu kafe, Cafe Bombon sigurno će biti idealan jutarnji napitak. Ova kafa je jaka, gusta i slatka, a mlijeko se stavlja kao podloga za kafu.
Irska kafa, Irska
Ova koktel-kafa sastoji se od vruće kafe, irskog viskija i šećera, a na vrh se dodaje i gusta krema.
Wiener Mélange, Austrija
Poput cappuccina, ovo piće je espresso preliven toplim mlijekom i mliječnom pjenom, a često se dodaje i šlag i kakao prah.
Café au lait, Francuska
Francuzi svoj jutarnji napitak vole s jednakim količinama mlijeka i skuhane kafe. Trik je poslužiti napitak u velikoj šoljici, kako bi se olakšalo umakanje kroasana u kafu.