Stručnjaci ne znaju tačno šta uzrokuje mamurluk. Neka istraživanja tvrde da alkohol narušava biološki ritam, dok druga sugerišu da je mamurluk rezultat povlačenja alkohola iz organizma.
Kako preživjeti mamurluk na poslu?
Prevencija i ublažavanje mamurlukaZa sada postoji samo jedan siguran način da izbjegnete mamurluk: Nemojte piti! U međuvremenu, probajte s ovim jednostavnim, prirodnim načinima kako biste se borili s glavoboljom, mučninom i osjećajem slabosti dan poslije.
Pijte dosta vode
Pokušajte piti vodu tokom konzumiranja alkohola. Ujutro, kad se probudite, pijte dosta vode kako biste se rehidrirali i isprali nečistoće iz vašeg sistema.
Pijte i druge tečnosti
Voda ponekad nije dovoljna da smanjite mamurluk. Pijte tečnosti bogate elektrolitima, kao što su sportska pića ili kokosova voda - koja vam mogu vratiti soli i kalij koji ste izgubili.
Maslinovo ulje
Dugogodišnji narodni lijek za prevenciju mamurluka je uzimanje kašike maslinovog ulja prije konzumiranja alkohola. Neki tvrde i da jedenje masne hrane poput pizze ima isti efekat. Masna hrana pomaže crijevima da bolje apsorbiraju alkohol.
Doručak
Elektroliti pomažu u obnavljanu dehidriranog sistema i vraćanju kalorija u tijelo. Dok masni obrok prije izlaska može pomoći u zaustavljanju mamurluka, za doručak ipak trebate odabrati hranu koja se lako probavlja, poput tosta i žitarica.
Đumbir
Vjekovima su ljudi koristili đumbir kako bi smanjili mučninu i povraćanje. Pokušajte grickati đumbir poslije noći pijenja. Nacionalni instituti za zdravlje otkrivaju da konzumiranje kombinacije đumbira, srdele i smeđeg šećera smanjuje mučninu i povraćanje.
Med
Med vam može pomoći u ublažavanju simptoma glavobolje. Ova prirodna namirnica ima visok sadržaj fruktoze, koja može nadoknaditi nedostatak šećera nakon konzumacije alkohola. Med također može popraviti probavu i dati vam potrebne količine natrija i kalija - koji su potrebni kako bi mamurluk kraće trajao.